EU-lederne klarte ikke bli enige. Det må enda et toppmøte til for å fordele Unionens toppjobber.

De 28 stats- og regjeringssjefene prøvde onsdag kveld å få til en avtale om en ny EU-president og en ny utenrikssjef.

Men det er stor uenighet mellom landene, og lederne snakket raskt ned forventningene. Godt over midnatt slo de fast at samtalene ikke førte fram, og det må et nytt toppmøte til 30. august.

– Beklagelig, men ikke dramatisk, sier avtroppende EU-president Herman Van Rompuy.

– Det viktigste er å treffe riktig beslutning. Om det er nå eller om en måned, betyr ikke så mye, sier danske Helle Thorning-Schmidt og vil gjerne ha enstemmighet om avgjørelsen.

Mange hensyn

Det er ikke første gang EU har slitt med å legge lederkabalen. Da Jean-Claude Juncker ble nominert til president i EU-kommisjonen i juni, skjedde det til sterke protester fra britene.

Nå haster det mest med å bli enige om Unionens nye utenrikssjef. Italienerne jobber hardt for å få inn utenriksminister Federica Mogherini.

Hun har støtte fra sosialdemokratiske stats- og regjeringssjefer, men møter motstand fra EU-land i øst. De anklager italienerne for å føre en for mild linje overfor Russland. 41-åringen blir også kritisert for manglende erfaring.

Flere navn

– Erfaring og ikke pro-Kreml, sier Litauens president Dalia Grybauskaitė om hvilke kvaliteter den nye utenrikssjefen må ha.

Dermed er ikke polske Radoslaw Sikorski ute av diskusjonen, men flere anser ham for å være for frittalende og skarp i kantene. En kompromisskandidat kan bli bulgarske Kristalina Georgieva.

Thorning-Schmidt er lenge blitt nevnt som en favoritt til presidentposten, men det er også ting som taler mot den danske sosialdemokraten. Frankrike liker ikke tanken på en president fra et land utenfor eurosonen.

– Vi har ikke diskutert konkrete navn, sier Thorning-Schmidt.

– Det flyr mange navn rundt, det gjør også mitt navn. Men jeg sier det igjen: Jeg er riktig glad for å være statsminister i Danmark, og jeg er ikke kandidat.

Overraskelser

Om Mogherini får posten som utenrikssjef, kan det bli vanskelig for sosialdemokratene å få presidentposten. Fra konservativ side kan irske Enda Kenny være aktuell, og latviske Valdis Dombrovskis nevnes fortsatt.

Italienske Enrico Letta skal være populær hos Van Rompuy. Nederlandske Mark Rutte og estiske Andrus Ansip fra liberal side er heller ikke utelukket. For å komplisere alt kan noen av de samme navnene også bli aktuelle for utenriksposten.

Det kan også skje som i tidligere valgrunder at overraskende navn dukker opp som kompromissløsninger i siste øyeblikk.

– Det er mye å ta hensyn til: politikk, nord mot sør, nye og gamle medlemsland, men også mellom kjønnene, sier svenske Fredrik Reinfeldt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - «Japan-syndromet» er den største trusselen mot eurosonens økonomi


  Cameron forfremmer EU-kritikere

 
EU-parlamentet sier ja til Juncker