Gjeldsproblemene i eurosonen har ført til at europeiske banker har fått problemer med å få tak i dollar i finansmarkedene. Bankene er helt avhengige av disse dollar-lånene for å kunne låne ut penger.

I forrige uke gikk derfor seks sentralbanker verden over sammen om å tilby lavere rente på midlertidige bytteavtaler for amerikanske dollar.

Onsdag kom resultatene etter den første europeiske dollarauksjonen etter priskuttet. Ifølge Den europeiske sentralbanken (ECB) tegnet 34 europeiske banker seg for tilsammen 50,7 milliarder dollar i lån med tre måneders varighet.

Kraftig rentekutt
Renten på tremånederslånene ble fastsatt til 0,59 prosent. Dette er nærmere en halvering av renten sammenlignet med forrige gang ECB tilbød slike lån. Da ble det lånt beskjedne 395 millioner dollar til en rente på 1,09 prosent.

- 34 banker er et ganske imponerende antall. Det tyder på at ECB, ved å gi rimeligere betingelser, har økt forventningene til bruken og redusert stigmaet ved å bruke fasiliteten, sier analytiker Alan James i Barclays Capital til Financial Times.

Sentralbankene kuttet i forrige uke renten på slike dollarlån fra et påslag på ett prosentpoeng til et påslag som ligger et halvt prosentpoeng over den amerikanske renteindeksen OIS. OIS en døgnlånsrente som er nært knyttet til den amerikanske styringsrenten Federal Funds Rate.

I en auksjon av lån med én ukers varighet lånte fem banker 1,6 milliarder dollar til en rente på 0,58 prosent.

Avhengige av markedsfinansiering
Frykt for at europeiske banker kan gå overende dersom gjeldskrisen forverrer seg ytterligere skal blant annet ha ført til at amerikanske pengemarkedsfond tidligere i år sluttet å tilby lån til enkelte banker i Europa. Motviljen mot å låne ut har ført til at prisen på dollarfinansiering har steget dramatisk denne høsten.

Banker er helt avhengige av tilgang på slike lån i markedet. I tillegg til ordinære innskudd fra kunder, finansierer bankene sine utlån til kunder ved å hente inn penger i kapitalmarkedene. Dersom tilgangen på disse lånene forsvinner, kan bankene for eksempel få problemer med å gjøre opp for gjeld som forfaller til betaling.

Økte pengemarkedsrenter
Bankene låner også dollar mellom seg i pengemarkedet. Her blir renten blir fastsatt av bankene selv. Denne renten går under navnet London Interbank Offered Rate (Libor).

Forskjellen mellom Libor og den amerikanske OIS-indeksen blir ofte sett på som en fryktindikator, siden den kan gi en indikasjon på hvor tilbakeholdne bankene er med å låne til hverandre.

I dag steg denne differansen, ofte omtalt som Libor OIS-spreaden, til sitt høyeste nivå på nærmere to og et halvt år, ifølge Bloomberg News. Dette kan være nok et tegn på at europeiske banker sliter med tilgangen på dollar.

- Presset oppover på Libor-renten kommer i hovedsak fra problemene med finansiering for europeiske banker. Det er bekymring for at gjeldskrisen i eurosonen og usikkerhet rundt europeiske bankers beholdninger av statsobligasjoner, sier renteanalytiker Eric Wand i Lloyds Bank til Bloomberg News.

Kan komme tiltak
Belastningen som det europeiske finanssystemet for tiden er utsatt for kommer også til syne i bankenes etterspørsel etter lån over natten i Den europeiske sentralbanken. Tirsdag lånte bankene 8,1 milliarder euro hos ECB og dermed er etterspørselen tilbake på nivåene fra toppen i forrige uke da bankene lånte 8,6 milliarder euro.

Ifølge Financial Times kan dette bety at det er et akutt problem ett eller annet sted i systemet. Det er ventet at ECB-sjef Mario Draghi kan komme til å presentere ytterligere tiltak for å bedre tilgangen til finansiering for europeiske banker i forbindelse med rentemøtet imorgen, torsdag.

Les også: Seks sentralbanker sammen om krisetiltak

Norske banker merker pengeskvisen

Norges Bank er klar med krisehjelp i løpet av timer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.