Etterforskere mistenker at de Barclays-ansatte som ble tatt i manipulasjon av Libor-renten i juni, sto i ledtog med ansatte i minst fire andre europeiske storbanker, ifølge avisa Financial Times (FT).

Libor-renten (London Interbank Offered Rate) er en styringsrente som gjelder for lån mellom banker. Ved å sette renten ned til et urealistisk lavt nivå, kan banker lure markedet til å tro at de står sterkere enn de egentlig gjør. Det er dette Barclays ble anklaget for i juni, og som førte til at både toppsjef Bob Diamond og styreleder Marcus Agius måtte gå av. Anklagene gjaldt også den tilsvarende referanserenten for eurosonen, Euribor.

Fransk avvisning
Etterforskerne undersøker nå det som skal være bevis for at ansatte i gigantbankene Crédit Agricole, HSBC, Deutsche Bank og Société Générale hadde et strategisk samarbeid med Barclays, sier kilder til avisa.

Manipuleringen skal ha funnet sted i perioden mellom 2005 og 2009. Ifølge FT er det mistanke om at den tidligere Barclays-mekleren Philippe Moryoussef hadde kontakt med meklere i de fire andre bankene.

Franske Crédit Agricole sendte torsdag ut en pressemelding der banken presiserer at den ikke er anklaget for å ha gjort noe galt. I den korte meldingen heter det at banken «har bidratt med opplysninger etter forespørsel fra ulike myndigheter, slik den alltid gjør».

Krever regelendring
Rentetriksingen i den britiske storbanken Barclays sendte sjokkbølger gjennom det verdensomspennende finansapparatet. Mange har siden reist debatten om regelverket er godt nok og om sjefene som styrer det hele, overhodet følger etiske retningslinjer.

Flere politikere har krevd en saumf#229 av bankvesenet. Det britiske finanstilsynet FSA etterforsker sju institusjoner i tilknytning til skandalen, hvorav noen er utenlandske, sa FSA mandag.

Barclays ble ilagt en bot på 2,75 milliarder kroner i straffeavgifter til myndighetene i Storbritannia og USA som følge av avsløringen.

Les mer: Gigantsøksmål etter rentetriksing

Bankvesenet skal granskes i Storbritannia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.