Rentetriksing-skandalen i Storbritannia bygger opp til en salig rettsfeide mellom de ansvarlige bankene og investorene som har kjøpt tjenester basert på de feilaktige prisene.

En rekke amerikanske byer og kommuner samt delstatsfond veier nå sine tap og vurderer rettslige skritt mot bankene, melder CNBC.com.

Blant saksøkerne er delstaten Massachusettes, Nassau County på Long Island og Californias pensjonsfond.

Et dusintall søksmål har nå blitt gruppert i et antall saker mot mer enn et dusin banker som er involvert i den daglige rentesettingen av Libor, inkludert Bank of America, JP Morgan Chase, Deutsche Bank og Barclays, ifølge CNBC.

Rammer hele USA
Dersom bankene som deltar i rentesettingen av Libor har underrapport rentene under finanskrisen i 2008, som Barclays har innrømmet, vil byene og delstatene ha mottatt mindre betalinger fra sine finansielle kontrakter med bankene, ifølge Peter Shapiro, toppsjef i Swap Financial Group som bistår flere amerikanske byer. Han er imidlertid selv ikke er involvert i noen av søksmålene.

- Utvetydig har føderale og kommunale styringsmyndigheter tapt penger på grunn av at Libor har vært manipulert. Beløpet vil trolig blir svært, svært stort, sier han til CNBC.

Amerikanske kommuner vil ha vært blant de første til å være rammet av rentetriksing ettersom mange av dem låner penger gjennom finansielle instrumenter som prises ut i fra Libor. Ifølge Shapiro finansierer 75 prosent av amerikanske byer seg gjennom slike instrumenter.

Hevder triksing forverret finanskrisen
Mens arbeidsledigheten steg og skatteinntektene falt, måtte byen Baltimore kutte antall offentlig ansatte og redusere sine tjenester under finanskrisen.

Problemene ble forsterket ved bankenes manipulering av rentene, hevder Baltimores politiske ledere, som nå fronter et søksmål mot bankene.

Beløpet vil trolig blir svært, svært stort. Peter Shapiro, finansrådgiver

I det reguleringsmyndigheter og lovgivere i USA og Europa vurderer omfanget av Libor-triksingen og resultatet av ikke å ta fatt i problemet, spår økonomer og analytikere allerede at det kan bli en av de dyreste skandalene som rammer Wall Street siden finanskrisen, ifølge CNBC.

Finansprofessor Darrel Duffie ved Stanford-universitetet i California, sier han venter at bankene vil måtte punge ut flere titalls milliarder dollar gjennom søksmålene, som også speiler beløpene som nevnes i en fersk analyse av meglerhuset Nomura, ifølge CNBC.

Innrømmer skyld
Den britiske storbanken Barclays har godtatt en bot på 2,7 milliarder kroner og innrømmet at ansatte har forsøkt å påvirke interbank-renten Libor (London Interbank Offered Rate) og den europeiske internbankrenten Euribor. Det er det første konkrete utfallet av en pågående etterforskning av rentemanipulasjon i USA og Europa, og som kan involvere inntil 20 banker.

Skandalen har så langt ført at både styreleder Marcus Agius, toppsjef Bob Diamond og den kommersielle direktøren og tidligere meglerhussjef Jerry del Messier i Barclays har trukket seg fra sine stillinger. Samtidig har amerikanske private investorer anlagt søksmål mot banken overfor domstolen i New York, for tap på finansielle kontrakter som følge av feilaktig prising.

Barclays har hevdet at både banken og andre banker underrapporterte renten de måtte betale for innlån under finanskrisen for å fremstå bedre utad, ikke for å tjene mer penger på sine klienter, ifølge CNBC.

Bankene avstår fra å kommentere søksmålene, men deres advokater har i rettslige dokumenter bedt om at søksmålene blir avvist med henvisning til alle unormale faktorer som påvirket Libor under finanskrisen.


Les også: Rentetriksing-skandalen: - En sak som angår mange banker

Gråt da toppsjefen måtte gå
Renteskandalen kan gi tidenes bankoppgjør
Barclays-sjef mister bonus på 190 mill.
Barclays-sjef ble advart om «ukultur» i februar
Barclays-sjef Bob Diamond går av
Nok en Barclays-topp går
Bankskandalen: De krever hans hode
Bakgrunn: Ble lovet champagne for å manipulere markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.