Den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Litvinenko (43) døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

Ifølge den britiske rapporten sto russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun bak selve drapet. Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB og at Putin selv godkjente drapet.

– Flere motiver

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde møtt Lugovoj og Kovtun på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006. Her skal han ha drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210.

Fra sykesengen beskyldte han den russiske presidenten Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt har avvist.

Granskningen peker på flere mulige motiver for drapet, deriblant Litvinenkos arbeid for britisk etterretning, hans beskyldninger mot FSB og Putin og kontakt med andre dissidenter som Boris Berezovskij. Fiendskapet mellom Putin og Litvinenko hadde dessuten en «personlig dimensjon» som strakte seg tilbake til 1998 da Putin ledet FSB, heter det i rapporten, ifølge BBC.

Det russiske utenriksdepartementet mener granskningen av drapet har blitt politisert og sier britiske myndigheters håndtering har forverret det bilaterale forholdet mellom Russland og Storbritannia, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosty.

Dekorert

Tidligere har en annen gransking avdekket spor av polonium-210 overalt hvor Lugovoj og Kovtun gikk, på kontorer de besøkte, hotellet de bodde på, flyseter og sågar Arsenals fotballarena.

Storbritannia ba allerede i 2007 om å få utlevert de to fra Russland, noe russiske myndigheter har nektet.

Lugovoj, som i dag sitter i det russiske parlamentet, avviser beskyldningene, som han beskriver som «absurde».

– Det var som forventet, ingen overraskelser. Resultatet av undersøkelsen som ble publisert i dag, bekrefter nok en gang britiske myndigheters antirussiske holdning, skylapper og motvilje til å få fram sannheten i saken, sier han, ifølge BBC.

I mars i fjor mottok Lugovoj en medalje for «tjeneste for fedrelandet» av president Vladimir Putin.

Ber om sanksjoner

Litvinenkos enke Marina er glad for rapportens «tydelige funn».

– Jeg er veldig glad for at en engelsk domstol har bekreftet det min ektemann sa da han lå på dødsleiet, sier hun ifølge The Guardian.

Hun ber samtidig Storbritannia innføre sanksjoner mot Russland og utvise russiske diplomater, men sier hun har fått indikasjoner på at ingenting vil bli gjort.

Fryser midler

Den britiske innenriksministeren Theresa May opplyser torsdag formiddag at Storbritannia fryser midler tilhørende Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, som er mistenkt for drapet på Litvinenko.

Interpol er varslet om de to hovedmistenkte og en europeisk arrestordre er også på plass, ifølge May, som sier hun vil kalle Russlands ambassadør til Storbritannia inn på teppet for å uttrykke sin misnøye med den manglende samarbeidsviljen fra landet.

Granskingen av drapet finner det sannsynlig at Russlands president Vladimir Putin godkjente drapet på den tidligere FSB-agenten Aleksandr Litvinenko i 2006.

– Dette er svært foruroligende, sier May, som opplyser at hun har skrevet et brev til andre NATO- og EU-land for å hindre at noe lignende skal skje i framtiden.

Ifølge May kommer en hemmelig versjon av rapporten med en rekke anbefalinger om hvordan Storbritannia skal håndtere opplysningene, men at hun ikke kan diskutere hvilke det er snakk om.

Russiske myndigheter avviser at de var involvert i drapet. 

Les også:
– Angrep mot oljeinstallasjoner i Libya

Venter nye, enorme investeringskutt i oljebransjen

Asia i dag: - Børskrakk lar seg ikke forsvare (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Mener sjokk brer seg raskere
Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert: