Oppdatert med utfyllende uttalelse fra Peter Münster i Facebook

Mandag ble forfatter Tom Egeland, som har kommet med sterk kritikk av Facebook for å sensurere hans innlegg, stengt ute fra nettsamfunnet Facebook i et døgn.

Utestengelsen skyldes, ifølge Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster, ikke at Egeland kritiserte Facebooks innholdsretningslinjer.

Han oppfordrer til å lese gjennom nettsamfunnets Community Standards.

- Når du leser dem, vil du antagelig også legge merke til at vi har ingen regler mot kritikk av våre retningslinjer, skriver Münster i en epost.

Nettsamfunnets standarder styrer hva som kan og ikke kan legges ut.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Baserer seg på rapportering

Münster oppsummerer noen av de viktigste prinsippene slik:

  • Vi baserer oss på at brukere rapporterer innhold til oss.
  • Når vi blir oppmerksom på innhold som bryter med nettsamfunnets standarder, fjerner vi posten og gir folk en sjanse til å lese seg opp på reglene våre.
  • I tilfeller der folk fortsetter å bryte reglene, kan vi begrense deres mulighet til å poste på Facebook for en periode.
  • I alvorlige tilfeller har vi også mulighet til å kaste folk ut fra Facebook.

Røper ikke hvem som rapporterer

- Hvem er det som rapporterer bildet av Kim Phuc til Facebook, og hvorfor?

- Vi oppgir ikke identiteten til de personene som rapporterer innhold på Facebook, svarer Münster.

Han sier Facebook heller ikke kommenterer enkeltsaker, som utestengelsen av Egeland.

Forfatter Tom Egeland mener Facebook har råd til å ha en ansvarlig redaktør i alle land der nettsamfunnet finnes.
Forfatter Tom Egeland mener Facebook har råd til å ha en ansvarlig redaktør i alle land der nettsamfunnet finnes. (Foto: Fartein Rudjord)
Oppfattet det som sensur

Den konkrete bakgrunnen for utestengelsen av Egeland mandag var at han hadde lagt ut en lenke til en artikkel i Dagsavisen om Kim Phuc og fjerningen av et ikonisk krigsbilde fra Vietnam i 1972.

Dette var en opptrapping fra Facebooks side.

Egeland ble først utsatt for nettsamfunnets inngrep da han i forrige måned la ut bildet av Phuc sammen med flere andre ikoniske krigsbilder.

20. august skrev VG at bildet av Phuc var blitt fjernet av Facebook, med henvisning til brudd på Facebooks regler om nakenhet.

På bildet flykter den gang ni år gamle Phuc naken fra et napalmangrep, og bildet fulgte med da Egeland la ut linken på Facebook.

Egeland oppfatter selv utestengelsen som at han blir sensurert fordi han kritiserer.

– Det er jo ironisk og paradoksalt, og egentlig ganske skummelt, at de ikke bare sensurerer bildet – men også kritikken av Facebook både fra Kim Phuc og meg. Selv om dette i utgangspunktet handler om publisering av bilder, er det jo også en regulær sensur av kritikk mot Facebook. Det er vanskelig å tolke det annerledes, sa Egeland til DN.no mandag.

Side full av bilder

Etter at nyheten om utestengelsen ble kjent mandag, har en lang rekke Facebook-brukere lagt ut det omstridte bildet og tagget Tom Egeland.

Siden hans er dermed full av bilder av «napalmjenta» fra 1972.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.