Mer enn 30 fagforeningstopper fra USA og Europa lander i Oslo i dag for å bekjempe Norwegians bruk av asiatisk personale. De møter blant annet politikere og den amerikanske ambassadøren.

Det nærmer seg et klimaks i spørsmålet om Norwegian får betjene langdistanserutene til USA og Thailand ved hjelp av en irsk flylisens og asiatisk personell. Snart skal irske myndigheter avgjøre om Norwegian Air International får irsk driftstillatelse. Like etter må amerikanske myndigheter svare på om Norwegian får operere i USA med denne tillatelsen.

– Dette er en svært viktig sak ettersom det handler om rettigheter i luften, sier kaptein Lee Moak på telefon fra Washington DC, få timer før han går på flyet til Oslo.

Han er formann i det amerikanske pilotforbundet ALPA, som stiller med ti personer. I tillegg kommer ti personer fra andre pilotforeninger i USA, deriblant verdens største lavprisselskap, Southwest Airlines. Europeiske pilotforeninger, med European Cockpit Association i spissen, sender ti til 15 personer. Også AFL-CIO, USAs største fagforening, sender representanter til Oslo for å stoppe lisensen til Norwegian.

Håper å få møte Kjos
– Tatt i betraktning at Norge er i verdenstoppen når det kommer til arbeidsvilkår, er det faktum at Norwegian vil flytte sin drift til Irland for å kunne utnytte utenlandsk arbeidskraft beklagelig og setter Norge i et dårlig lys, sier Moak som håper å kunne møte Norwegian-sjef Bjørn Kjos i løpet av de fire dagene han skal være i Oslo.

Så langt har ALPA ikke fått svar fra Norwegian på sin forespørsel.

Ledelsen i Norwegian avviser kritikken og mener den ikke har med arbeidsvilkår å gjøre.

– Kritikken og påstandene som amerikanerne kommer med, handler om at de ikke vil ha konkurranse over Atlanteren, sier kommunikasjonsdirektør Anne–Sissel Skånvik i Norwegian. Hun kunne søndag ikke si noe om Kjos kommer til å møte amerikanerne.

Hun sier at selskapet i disse dager etablerer seg i USA og at det så langt er 5500 amerikanske søkere til kabinstillinger.

– De ser ut til å være fornøyde med både selskapet og betingelsene vi tilbyr, sier Skånvik, som sier at Norwegian på sikt har et mål om også å ansette flere amerikanske piloter.

Målet for fagforeningslederne er ellers å møte norske myndigheter, andre fagforeninger og USAs ambassadør George James Tsunis.



– Dette skal være et toppmøte hvor vi diskuterer oss frem til felles løsninger på viktige spørsmål i luftfarten. I tillegg vil vi ta opp problemene med smutthull i arbeidslovgivningen skapt av liberaliseringen i luften, sier Jack Netskar, leder for internasjonale spørsmål i Norsk Flygerforbund.

Møter norske politikere
Netskar opplyser at Norwegians praksis med bruk av asiatisk kabinpersonale og piloter med kontrakt i Singapore er hovedtema på det spontant oppsatte møtet. Amerikanske foreninger vil hindre at Norwegian flyr med asiatisk personell mellom Europa og USA.

– På kort sikt vil vi at irske myndigheter sier nei til å gi Norwegian tillatelse basert på en slik modell. Overfor amerikanske myndigheter mener vi praksisen strider mot luftfartsavtaler mellom USA og Europa. Over tid forsøker vi å få tilslutning til en modell som forutsetter at piloter er ansatt i flyselskapet de flyr for, og ikke via andre selskaper, sier Netskar.

Delegasjonen har fått møtetid hos statssekretær John-Ragnar Aarset (H) i Samferdselsdepartementet, stortingspolitikere fra blant annet Arbeiderpartiet og fagforeninger i Norge. De vil også forsøke å møte NHO Luftfart og Arbeidsdepartementet, men har ikke fått svar. I tillegg skal de altså til den nyutnevnte amerikanske ambassadøren ti Norge, George James Tsunis.

Foreningene vil hindre Norwegian å fly til USA fordi de mener at selskapet bryter artikkel 17 i luftfartsavtalen (se faktaramme). Foreningene har brukt mye tid på lobbyvirksomhet i Washington, men skal etter det DN erfarer være mer oppgitt over tilbakemeldingene i EU og i Norge.

– Det har tatt tid å få politikerne til å akseptere at dette handler om tusenvis av arbeidsplasser i USA og Europa, ikke bare i enkeltland som Norge, sier Netskar.

mina.ghabel.lunde@dn.no jacob.trumpy@dn.no


Les også: Nå får Norwegian støtte



<b>USAs fagorganiserte nekter Norwegian å fly til USA</b>

Sjeiker i strupen på Norwegian

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.