– Vi venter i utgangspunktet en renteøkning. Norges Bank har sagt at renten skal opp, og det ligger i kortene at det kommer en økning i mai eller juni, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank.

De fleste analytikere venter at Norges Bank vil øke renten med 0,25 prosentpoeng på onsdagens rentemøte. Men problemene i Hellas og andre europeiske land skaper en viss usikkerhet.

Vente?
– Det som skaper litt usikkerhet foran rentemøtet 5. mai er urolighetene i forbindelse med det som har skjedd i Hellas. Vedvarer eller øker uroen i dagene fram til rentemøtet, kan det være fornuftig av Norges Bank å vente, sier Jullum.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken går lenger, og sier at Norges Bank kan og bør vente med renteøkning nå.

– Norsk økonomi har ikke noen overopphetingstendenser. Et annet og langt viktigere forhold er statsfinansene i søreuropeiske land. En heving av renten nå, vil sende et budskap til aktørene i valutamarkedet om at Norge er helt uberørt av det som hender der. Da risikerer vi en massiv interesse for å kjøpe norske kroner, sier Mork.

Les mer om dette her: - Rentehopp vil gi massivt kronekjøp

Tror på økning
– Vi anser det som veldig farlig å sette opp renten i denne situasjonen. Det er nok Norges Bank oppmerksom på. Det mest sannsynlige er at de holder renten i ro og venter og ser til juni, sier Mork.

Både DnB NOR Markets og Nordea Markets holder på at det blir renteøkning onsdag, men viser også til usikkerheten internasjonalt.

– Norges Bank kom etter forrige rentemøte med veldig klare signaler om renteøkning i mai, sier sjefanalytiker Gaute Langeland i Nordea Markets.

Mindre vekst
– Turbulensen vi har hatt sørover i Europa i det siste gjør at det er skapt litt mer usikkerhet. Men vi ser det som overveiende sannsynlig at det kommer en økning i mai, sier Langeland.

De siste tallene for utviklingen i forbruket viser mindre økning enn ventet.

Tar hensyn til kronekurs
Da sentralbanksjef Svein Gjedrem holdt foredrag i Bergen 27. april, sa han at det er mange faktorer i Norge som taler for renteøkning nå. Han viste til stigningen i boligpriser det siste året, at husholdningene fikk sterkt økt kjøpekraft i kriseåret 2009 og at de er svært optimistiske når det gjelder framtiden.

Renten i Norge ligger fortsatt på et historisk lavt nivå, framholdt Gjedrem som advarte mot å tro at den vil bli liggende så lavt i mange år.

– Det er mye som tilsier et høyere rentenivå nå. Det som får oss til å holde igjen, er at renten er enda lavere i andre land. Tar vi for hardt i, kan kronekursen styrke seg for mye, sa sentralbanksjefen.

Les også: Nå blir lånet ditt dyrere

- Trekker i retning lavere renter

- Rentehopp vil gi massivt kronekjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.