Med forbehold om et stort sjokk, vil den amerikanske sentralbanken denne uken redusere sine gjenstående obligasjonskjøp til null, uten at det er rom for noen feiring av at seieren er vunnet, skriver TDN Finans.

Reduksjonen av de siste gjenværende obligasjonskjøpene fra 15 milliarder dollar pr måned til null, betyr at den tredje runden med kvantitative lettelser (QE) varte i over to år fra september 2012.

Stille kommunikasjon

Ettersom sentralbanken Federal Reserve ikke holder noen presskonferanse etter sitt møte onsdag, vil den eneste kommunikasjonsformen være den skriftlige kunngjøringen, og her ventes det kun mindre endringer.

Det opprinnelige målet for QE var en betydelig forbedring i utsiktene for det amerikanske arbeidsmarkedet. Dette oppdraget kan erklæres som gjennomført.

Vil ikke forvirre

Uten en ny svekkelse i arbeidsmarkedet, vil Fed-lederen være skeptiske til å forvirre hensikten med QE, ved å følge et forslag fra St. Louis Fed-sjefen James Bullard, om å forlenge obligasjonskjøpene til desembermøtet.

Hvis et nytt QE-program noen gang skulle bli nødvendig, vil det kreve et nytt mål og en ny forklaring, skriver avisen.

«Hvis det så ut som om inflasjonen utviklet seg i gal retning, og dette så ut til å vedvare, ville vi måtte revurdere hva som var passende pengepolitikk», sa Eric Rosengren fra Boston Fed i et nylig intervju med avisen. Han signaliserte at QE burde avsluttes som planlagt.

Les også:
Asia i dag: Vulkanutbrudd kan utrydde Japan
Kid presses mot Sverige
Derfor lykkes enkelte gründere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.