Norske bedrifter har meldt fra til næringsminister Monica Mæland (H) om at de sliter med å få lån. Hun har derfor invitert en rekke aktører i finansnæringen og andre deler av næringslivet til møte om situasjonen mandag.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener at slike utfordringer potensielt sett kan føre til ytterligere svekkelse av norsk økonomi.

- Vi tviler på at et møte med næringsministeren vil føre til noen stor forandring. Men det at det kalles inn til møte, tyder på at problemet er reelt nok. Og selv om vi ikke vil overdramatisere situasjonen, tror vi en noe vanskeligere kredittilgang kan dempe veksten i fastlandsøkonomien ytterligere, skriver de to økonomene i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

 

Har strammet inn

- Vi har tidligere kommentert Norges Banks kredittundersøkelse, som tyder på strammere holdning fra bankene overfor lånesøkere. Siden har frykten omkring større europeiske banker for alvor kommet på banen. Nå registrerer vi at også norske foretak begynner å oppleve problemer med hensyn til tilgang på kreditt, skriver Handelsbanken-økonomene.

Norges Banks utlånsundersøkelse for fjorårets siste kvartal, som ble lagt frem i midten av januar, viste at bankene strammet inn på utlånspraksisen overfor bedriftene mot slutten av fjoråret.

«Bankene peker særlig på at hensynet til kapitaldekning trekker i retning av strengere kredittpraksis. I tilleg bidrar finansieringssiutasjonen og de makroøkonomiske utsiktene til innstrammingen. Flere av bankene peker også på at den svake utviklingen i oljenæringen bidrar til strammere kredittpraksis», het det i rapporten.

 

- Gode og lønnsomme prosjekter får problemer

Næringsminister Monica Mæland har også fått konkrete signaler fra enkeltbedrifter som sliter med å få lån.

- Den siste tiden har vi fått ulike tilbakemeldinger om at gode og lønnsomme prosjekter møter problemer når det gjelder å skulle finansiere dem. Vi lurer på om dette er enkeltsaker eller en generell utvikling, sa Mæland til DN lørdag.

I en pressemelding lørdag pekte også fiskeriminister Per Sandberg (Frp), som også deltar på mandagens møte, at

- Jeg får signaler både fra oppdrettsnæringen og fiskerinæringen om at tilgang på kapital er en flaskehals for å realisere nye prosjekter. Det er alvorlig om dette bremser en næring som har et stort vekstpotensial, sa Sandberg i pressemeldingen.

John A. Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea, er blant aktørene som skal møte Mæland mandag. Han avviser at banken har endret utlånspraksis.

- Vår utlånspraksis er ikke endret, og vi gir gjerne lån til gode prosjekter. Vi opplever imidlertid et variert bilde når det gjelder etterspørsel. Noen bransjer etterspør kapital, mens andre er avventende på grunn av usikre utsikter, sa han til DN lørdag.

Andre som er invitert til møtet mandag er Kjerstin Braathen, konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB, toppsjef Idar Kreutzer i Finans Norge, Ferd-eier Johan H. Andresen og børsdirektør Bente A. Landsnes ved Oslo Børs.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Har fått signaler om gode nyheter for Norge i EUs «gasspakke»  

Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan

Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Bli med inn i Karis Gründerhub i London

Bli med in i Karis Gründerhub i London
Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer,
00:48
Publisert: