I takt med at bankene trapper ned antall fysiske møtepunkter for kundene , trappes kampen om å få kunden til å bruke nye mobilbetalingsløsninger opp.

Danske Bank leder an i utviklingen i mobilbetaling i Norge. Banken som kun har en markedsandel på 5,5 prosent i Norge, var først ute med mobilbetaling i butikk. Foreløpig kan man bruke mobilen som betaling i alle Rema 1000-butikker i Norge gjennom appen Mobilepay. Dette vil etterhvert utvides til å gjelde andre kjeder i Reitan-systemet som Narvesen og 7/11-kjeden.

Har kapret Ruter

Nå har sjef for Mobilepay i Danske Bank Norge, Knut Anders Wangen, tatt et nytt steg mot at kort kan droppes til fordel for mobil ved betaling av varer og tjenester.

- Vi har klart å dra i land billettselskapet i Oslo og Akershus Ruter som den første kunden vår på MobilePay App switch, sier Wangen.

Ruters billettapp ble lansert i 2013, og nær halvparten av de over 18 millioner billettene som ble solgt i 2015 ble kjøpt gjennom appen. Nå vil Danske Bank at kundene skal bruke deres løsning for betaling av billettene.

- Mobilen blir stadig viktigere som lommebok. Med denne løsningen kan man slippe å legge inn et kort i alle appene man ønsker å handle fra, men isteden betale direkte fra konto eller via et kredittkort som ligger i Mobilepay -appen vår, sier Wangen.

Bankene får betalt av butikken eller selskapet per transaksjon, på samme måte som bankene får betalt av butikkene for bruken av korterminal i dag.

"Utviklingsfabrikk" i Danmark

En av årsaken til at Danske Bank er raskest med mobilbetaling på det norske markedet er at banken har testet ut alle løsningene i det danske markedet først.

- Vi har tre års historikk i Danmark med betaling i butikk. Du kan betale med mobil i 2800 dagligvarebutikker i Danmark. På betaling i app, har vi hatt en avtale med DSB ( Danske Statsbaner). Fire måneder etter lansering ble halvparten av billettene kjøpt med vår løsning, sier Wangen. 

Landsjef Trond F. Mellingsæter i Danske Bank mener det er "utviklingsfabrikken" som er etablert i Danmark som bidrar til at banken leder an i utviklingen.

  Danske Bank har ansatt folk for å angripe seg selv

- La  oss være dønn presise og ærlige på dette

DNBs konserndirektør Trond Bentestuen hviler på ingen måte på suksessen til appen Vipps - som kan brukes som vennebetalingstjeneste. Nå varsler han Danske Bank kamp om kundene på mobil.

- La  oss være dønn presise og ærlige på dette. Våre danske venner har stor suksess i Danmark med mobilbetaling i flere år, så forsprang på noen enkelttjenester er rett og slett forventet.  Konkurransen inspirerer oss til å ha et høyt trykk på utviklingen vår, sier Bentestuen.

Tror kundene vil velge Vipps

Han mener etableringen av Vipps - som har fått 1,4 millioner kunder på et halvt år- viser at DNB blir vanskelig å slå når først nye tjenester kommer på markedet.

- Vi kommer med nye tjenester i Vipps. Både når det gjelder e-handel, betaling i app og fysisk betaling - også for bedriftskunder, sier DNBs leder av personmarked. Han vil ikke si når de nye tjenestene kommer på markedet.

Mellingsæter i Danske Bank sier de er klar over at DNB kommer på banen med lignende tjenester som Danske Bank har.

- Da er det bare for oss å stå tidlig opp om morgenen og løpe fort, sier han.

Bentestuen har god selvtillit på at kundene vil velge DNB.

- Jeg er ganske trygg på at norske virksomheter som har personkunder er nokså opptatt av å integrere den tjenesten som har flest brukere - og det er Vipps, sier han.

 

 

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

SE DNtv: Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.