Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersens har et viktig mål for øyet: Å skape en balansert utvikling i norsk økonomi.

Mandag denne uken gjestet han Samfunnsøkonomenes tradisjonelle valutaseminar i hovedstaden, hvor blant annet reguleringen av norske banker sto på dagsordenen.

I et brev til Finansdepartementet i forrige uke slo Baltzersen fast at han ikke ser noen grunn til å endre på bankenes retningslinjer for boliglån. I dag sier disse retningslinjene at boliglånskunder som hovedregel må ha minst 15 prosent egenkapital ved finansiering av bolig.

Overfor DN.no understreker tilsynsdirektøren at nordmenns økende gjeldsgrad er et problem. Dersom utviklingen fortsetter, vil han vurdere å holde bankene enda strammere i tøylene.

- Gjelden til husholdningene vokser i følge kredittmarkedsstatistikken fortsatt mer enn inntekten, slik at gjeldsgraden fortsetter å øke. Hvis ikke gjeldsveksten avtar fremover, kan det bli nødvendig å vurdere å stramme inn retningslinjene eller stramme inn ved å forskriftsfeste kravene. Det siste vil være mer inngripende og bety mindre rom for skjønn for bankene, sier finanstilsynsdirektøren.

Håper på korreksjon
Økningen i husholdningenes gjeldsnivå har skjedd i takt med oppgangen i prisene i boligmarkedet.

Etter flere år med sammenhengene oppgang, har prisene nå falt fire måender på rad. Ekspertene strides om hva som er årsaken, og prognosene peker i alle retninger. Onsdag denne uken kommer bruktprisstatistikken for januar.

- Vi har ingen prognose, men vi peker på at boligprisene falt noe i slutten av fjoråret. Det kan være en vekstpause eller det kan være det vi håper på, nemlig en korreksjon som etterfølges av en utflating som vil være forenelig med en balansert utvikling av norsk økonomi, sier Baltzersen.

- Men jeg kan heller ikke utelukke at det kan nå følge en kraftig prisnedgang. Historien viser at etter perioder med kraftig prisoppgang og gjeldsvekst, følger ofte en betydelig nedgang. Det håper vi ikke skjer, og det har vi forsøkt å forebygge, sier han.

- Hvordan vil du håndtere et dramatisk boligprisfall?

- Vi er forsiktig med å gi råd til andre om den økonomiske politikken, enten det er pengepolitikken eller og finanspolitikken. Vi analyserer situasjonen og vi peker på risikofaktorer, og vi bruker de virkemidler vi har for å bidra til å redusere risiko. Samtidig har vi understreket at den sterke veksten vi har sett i boligpriser og husholdningenes lån er etterspørselsdrevet. Den er blant annet drevet av lav rente, høy inntektsvekst og gunstig boligbeskatning. Det kan du ikke stoppe med tilbudssidetiltak. Det er likevel viktig å bruke tilbudssidetiltak, som for eksempel boliglånsretningslinjer, for å prøve å bremse veksten fra tilbudssiden i kredittmarkedet, svarer tilsynsdirektøren.

- God utvikling
Da finansminister Siv Jensen gikk på talerstolen under seminaret mandag, var hun opptatt av at mye peker i retning av at veksten i norsk økonomi svekket seg noe i 2013, selv om de endelige tallene for verdiskapningen i fjorårets siste kvartal ikke lagt frem.

Baltzersen har imidlertid merket seg at flere prognosemiljøer nå peker på at veksten kan ta seg litt opp igjen i år.

- Nå gikk jo veksten noe ned i fjor. Prognosene som er lagt frem av flere prognosemiljøer, som Norges Bank og Finansdepartementet, peker i retning av at veksten skal ta seg noe opp igjen og at vi får en balansert utvikling i norsk økonomi fremover, slår Baltzersen.

- Finanstilsynet har ingen egne prognoser, men vi merker oss dette. Det er en god utvikling for norsk økonomi. Med dette følger også at gjeldsveksten bør gradvis gå ned, slik at vi også gradvis kan redusere den risikoen som ligger i den høye gjelden og de høye eiendomsprisene. Vi merker oss samtidig at det også pekes på at det er risiko. Viktige risikofaktorer er høy husholdningsgjeld, høye boligpriser og oljeprisen, sier han.

- Er det bra dersom veksten i norsk økonomi slakker av?

- Det ligger ifølge prognosen an til en moderat vekst fremover omtrent på linje med vekstpotensialet. Det er en myk landing for norsk økonomi, og det må jo være bra, svarer han.

Les mer fra valutaseminaret:
- Svært urettferdig, svært urettferdig
- Flere grunner til at norske boligpriser er blitt så høye
Siv Jensen: Tre tegn på at det snur i Norge
Mener høye renter er kundenes ansvar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.