- Det finnes flere grunner til at norske boligpriser er blitt så høye, sa professor Erling Røed Larsen ved Handelshøyskolen BI på Samfunnsøkonomenes valutaseminar mandag.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på norske bruktboliger var på 30.000 kroner i desember, etter fire sammenhengende måneder med boligprisfall, viser boligprisstatistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen på 22.800 kroner per kvadratmeter under finanskrisen i 2008.

Røed Larsen peker på tre viktige mekanismer bak prisveksten: Urbanisering, kostnadseffekter av oljeboomen og strømmen av oljepenger bevilget over statsbudsjettet.

Mangel på infrastruktur
BI-professoren jobber i disse dager med EFFs boligprisindeks, som legges frem førstkommende onsdag. Indeksen er eiendomsmeglerbransjens egne prognoser for boligprisutviklingen. Røed Larsens oppgave handler om å beskrive markedet.

På mandagens seminar uttalte BI-professoren at han er overbevist om at prisene på sentrumsnære, byggeklare tomter ville vært lavere dersom det hadde vært mer infrastruktur rundt de store byene.

- Jeg pleier å si det sånn: Hvis det er kø inn i byene om morgenen, blir det også kø på budrundene, sier han til DN.no.

Mens urbaniseringen er et internasjonalt fenomen, er de to neste mekanismene mer særnorske, påpeker han.

- Når en sektor har blitt «booming», slik som oljesektoren, har det en trendens til å bli dyrt i skjermet sektor. Og hva er det ultimate skjermet gode? Det du ikke kan hente i Polen? Jo, byggeklare og sentrale tomter, sier Røed Larsen.

Den tredje mekanismen handler om hvordan oljepengene bevilges over statsbudsjettet og ender med å øke nordmenns kjøpekraft.

- Bygger du en bru, betaler du mange, alt fra ingeniører til entreprenører. De bruker igjen pengene på tomter og bolig, og slik kan du i prinsippet følge pengestrømmen, sier Røed Larsen.

Ikke bekymret
Forsker Eilev Jansen i Statistisk Sentralbyrå (SSB) var én av dem som fulgte BI-professorens innlegg fra konferansesalen på Holmenkollen Park Hotel mandag.

Boligprisene kommer til å falle 2,2 prosent i 2014, ifølge prognosene SSB la frem i desember. Det meste av fallet forklares med økt pessimisme i norske husholdninger, tror byrået.

- Er boligprisene i Norge for høye?

- Det SSB har gjort på dette så langt, viser at man kan forklare boligprisutviklingen med flere fundamentale faktorer. Sånn sett er det ikke en boligboble i den forstand. Samtidig betyr det at når de fundamentale faktorene endrer seg, kan vi få et boligprisfall, svarer Jansen.

- Er du bekymret?

- Nei, våre prognoser framover viser jo at det er god utvikling i de fundamentale faktorene: at rentene vil holde seg lave, at inntektsutviklingen er god og at heller ikke boligbyggingen er så høy at det vil presse prisene ned. Da venter vi heller ikke noe dramatisk fall i boligprisene, svarer SSB-forskeren.

Avviser dramatisk prisfall
Når EFFs boligprisindeksen legges frem senere i uken, er detb meglertopp Christian Vammervold Dreyer som vil kommentere prognosene. Mandag sier Dreyer til DN.no at det er lite sannsynlig at prisene vil falle mye i tiden fremover.

- Det er en grunn til at boligprisene ligger på det nivået det gjør. Det kan godt hende at vi kommer ned noen prosenter ned til, men jeg har ikke tro på noe dramatisk fall i boligprisene, sier EFF-direktøren.

Røed Larsen vil ikke strekke seg lenger enn å slå fast «at boligprisene har kommet høyt».

- Ja, det finnes dype mekanismer som tilsier at det skal være ganske høye boligpriser i Norge sammenlignet med mange andre land. Men har de så kommet for høyt, spør han og lar svaret stå åpent.

- Ville du svart mer utdypende dersom du ikke var tilknyttet eiendomsmeglerne i dette arbeidet?

- Generelt kvier jo vi akademiske økonomer oss veldig for det. Samtidig vet vi at boligprisene oppfører seg annerledes enn for eksempel valutakurser, som er såkalte random walks. Det finnes mønstre i boligprisutviklingen som kan utnyttes i «forecasting», men det er uansett ikke min bransje, svarer Røed Larsen.

Les mer fra valutaseminaret:
Siv Jensen: Tre tegn på at det snur i Norge
Mener høye renter er kundenes ansvar

Les mer om boligmarkedet på DN.no:
Selv med boligprisfall kan det lønne seg å eie
- Norske boliger er det siste jeg ville investert i!
<b>Betalte 1,5 millioner kroner over takst</b>
Boligsalget stupte
Lokker boligkjøpere med møbler
Dette er IKKE en boligboble
- Ikke akkurat champagnesteming (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.