Onsdag morgen samler 1.400 investorer, meglere, analytikere, oljetopper og journalister seg på Holmenkollen Park Hotell for den norske finansverdenens aller største begivenhet: Paretos årlige olje- og offshoreseminar.

Meglerhuset, som ledes av makkerne Ole Henrik Bjørge og Svein Støle, greier det få andre meglerhus gjør, nemlig få investorene til å åpne lommeboken når de henter inn penger til norske selskaper. Meglerhuset er stort sett med på det som er av emisjoner og obligasjonslån.

Tilsammen har 12,6 milliarder kroner blitt hentet inn i ny egenkapital på Oslo Børs og Oslo Axess hittil i år. Pareto har vært med på å hente inn brorparten, med 10,2 milliarder kroner.

Det kommer i tillegg til de 17 millarder kronene Pareto har bidratt til å hente inn til obligasjonslån.

Og i et marked der meglerhusene ikke lenger tjener penger på annenhåndshandel er det "placing power", evnen til å få investorene til å åpne lommeboken når frisk kapital skal hentes inn, som gjelder.

I internasjonal toppform
Toppsjef Ole Henrik Bjørge mener Paretos internasjonale tilstedeværelse har vært mye av nøkkelen til meglerhusets suksess.

- Internasjonal tilstedeværelse er viktig for å nå ut til selskaper og investorer. Vi har i flere år hatt kontorer i USA og Singapore. Det siste året har i også etablert oss i Brasil, Sverige og Finland. Nå står Danmark for tur, sier han til DN.no.

Ifjor tjente Pareto over 600 millioner før bonus og skatt. Det er det bare bankeide DNB Markets som matcher.

- En av Pareto Securities viktigste oppgaver er å være en koblingssentral mellom selskaper som trenger kapital for å realisere nye prosjekter og investorer på utkikk etter god avkastning. Olje- og offshorekonferansen er en av våre viktigste plattformer i dette koblingsarbeidet, sier Bjørge.

Årets olje- og offshorekonferanse er den 19. i rekken. 105 selskaper fra olje og offshore får sjansen til å presentere seg for investorer.

Mange av disse investorene er utlendinger.

- Rundt 70 prosent av kapitalen vi har hentet inn de senere årene har kommet fra utenlandske investorer, sier Bjørge.

Han peker på at det de to siste årene har vært en sterk internasjonal dreining på utstedersiden, der 40 prosent av selskapene meglerhuset har hentet penger for har vært utenlandske.

Marked med supervekst
Meglerhuset nyter nå den svært gode veksten i obligasjonsmarkedet. Pareto var blant meglerhusene som var tidlig ute i dette markedet, noe de har fått lønn for de siste årene. Det er i høyrentemarkedet, såkalt high-yield, Pareto har funnet sin plass.

- I USA har obligasjonsmarkedet stått for 40-50 prosent av lånemarkedet de senere år. I Europa har tallet ligget rundt 15 prosent, men her er det en voldsom vekst. I første halvår 2012 utgjorde obligasjonslån 50 prosent av foretakslånene i det nordiske markedet. Med kontorer i alle de andre nordiske landene er vi godt rustet for å møte den sterke etterspørselen etter obligasjonsproduktet vårt, sier Pareto-toppen.

Den seneste tiden har det vært heftig debatt knyttet til aksjemeglerens fremtid. Investorene Øystein Stray Spetalen og Arne Fredly mener det er mer råsalg og mindre rådgivning, og at det ikke lenger er attraktivt å jobbe som aksjemegler.

- De siste årene har vi sett en modning av markedet, som nå stiller langt større krav til meglerne. Investorene er blitt mer profesjonelle og krever kvalifiserte og balanserte råd. Kundene er også mer kritiske til de produkter som tilbys dem, sier Bjørge.

Ifølge ham har Finanstilsynet intensivert sitt tilsynsarbeid og slått hardt ned på uregelmessigheter i bransjen.

- Pareto ser positivt på denne utviklingen. Våre store internasjonale plasseringer ville ikke kunne latt seg gjøre uten at produktene våre holder kvalitet. Samtidig arbeider vi målrettet for å gi kundene et enda bedre rådgivningsprodukt.

DN.no følger Paretos olje- og offshoreseminar onsdag og torsdag denne uken.