Sogn og Fjordane fylkeskommune og Havila-konsernet har blitt enige om en avtale som sikrer Havila majoritetseierskap i transportselskapet Fjord1.

Avtalen innebærer at fylkeskommunen selger seg ned fra en eierandel på 59 prosent til en eierandel på 33 prosent. Havila kjøper fylkeskommunens aksjer i forbindelse med nedsalget og sikrer seg dermed kontroll over 67 prosent av aksjene, ifølge en pressemelding fra fylkeskommunen onsdag ettermiddag.

Fylkeskommunen åpner også for å selge de resterende 33 prosent av aksjene i løpet av en periode på to år. I denne perioden vil partene arbeide for at også andre regionale investorer kan komme inn på eiersiden, heter det i meldingen.

Avtalen forutsetter godkjennelse i styremøtet i Havila-selskapet Havilafjord as 25. august og av fylkestinget i Sogn og Fjordane 26. august.

Dropper søksmål

Dersom avtalen blir godkjent er partene enige om at den forestående rettsaken mellom Havilafjord as og fylkeskommunens holdingselskap F1 Holding as faller bort, heter det i pressemeldingen.

Fylkestinget vedtok i november ifjor å selge F1 Holding til konkurrenten Torghatten i Brønnøysund. Havila varslet senere et søksmål mot fylkeskommunen fordi de mente forkjøpsretten var omgått. Saken skulle egentlig startet 29. august i år.

I mellomtiden har Konkurransetilsynet nektet Brønnøysund-baserte Torghatten å kjøpe fylkeskommunens aksjepost. I begynnelsen av august ble det kjent at vedtaket ikke ble påklaget.

Vurderer børsnotering

Vegard Sævik (37) er viseadministrerende direktør i Havila og styremedlem i Fjord1. Han har tidligere åpnet for en ny partner hvis fylkeskommunen vil selge seg ned.

- På sikt er det interessant å vurdere samarbeid med langsiktige investorer, enten lokale eller nasjonale. Det avgjørende er å finne eiere som kan sitte gjennom konjunktursvingninger selv om det kan komme noen dårlige år på børsen, sa Sævik til DN tidligere i august.

Også en børsnotering av Fjord1 har vært nevnt som mulig alternativ hvis Havila overtar selskapet.

 

Les også på DN:

- Nå faller brikkene på plass for kronen

DNB Markets: Slik blir norsk økonomi de neste årene

Ni farer for Norge og verdensøkonomien  

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.