De to tidligere konserndirektørene Ken Wallace og Daniel Clauw tiltales for grov korrupsjon, opplyser Økokrim i en pressemelding. Tidligere har DN skrevet at tidligere konsernsjef Thorleif Enger og tidligere konserndirektør Tor Holba er tiltalt. Holba jobber fortsatt i Yara men ble permittert fra sin stilling etter at han ble siktet i saken. Tidligere konserndirektør Hallgeir Storvik som jobber i Yara og som ble permittert sammen med Holba da de to ble siktet i saken, tiltales ikke.

Tidenes største korrupsjonsbot
Tiltalene kommer i kjølvannet av at Yara onsdag fikk tidenes største norske korrupsjonsbot på 270 millioner kroner for grov korrupsjon. I tillegg inndras 25 millioner kroner. Amerikanske Ken Wallace var juridisk direktør i Yara fra 2004 til han sluttet i 2008. Franske Daniel Clauw sluttet i 2007. Clauw regnes som en av arkitektene sammen med Thorleif Enger bak den sterke operative veksten til det norske gjødselselskapet,

Wallace og Clauw er sammen med Thorleif Enger tiltalt for grov korrupsjon knyttet til forhold i Libya og India. Holba er tiltalt for Libya. De fire er ikke tiltalt for bestikkelser av ansatte i det russiske selskapet Phosagro. Dette forholdet var del av forelegget Yara som selskap erkjente straffeskyld for onsdag. I Libya betalte Yara bestikkelser til sønnen av den tidligere styreformannen i det nasjonale oljeselskapet NOC. I India bestakk selskapet sønnen til en høytstående embetsmann i det indiske gjødseldepartementet.

Avviser all skyld
- Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, og er beredt til å forsvare seg mot anklagene. Han har god samvittighet. Han har ingen kunnskap om – og har heller ikke vært involvert i – irregulær eller ulovlig forretningsførsel i India eller Libya. Ut over disse kommentarene ber jeg om respekt og forståelse for at han vil forsvare seg i retten, ikke i mediene, sier advokat Halvard Helle som representerer Daniel Clauw til DN.

Thorleif Enger og Tor Holba avviser all skyld. DN har ikke lykkes i å få kontakt med Ken Wallace' advokat.

Tidligere i dag ble det kjent at også tidligere konserndirektør i Yara, Tor Holba, er tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon: Ny Yara-direktør tiltalt

Holba er nå permittert med lønn inntil skyldspørsmålet er avklart i retten, melder Yara: Yara permitterer direktør

"Alvorlig sak"

- For Yara som selskap har dette hele tiden vært en alvorlig sak, og tiltalene understreker dette alvoret, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i en pressemelding.

Selskapet skriver i pressemeldingen at "Yara understreker at alle de involverte i saken er uskyldige inntil en eventuell rettskraftig dom foreligger."

Yara ønsker ikke å kommentere tiltalen mot enkeltpersoner utover pressemeldingen som ble sendt ut idag.

Glad for å bli sjekket ut

Hallgeir Storviks forsvarer Nicolay Skarning følgende i en SMS til DN:

- Har har urettmessig vært trukket inn i saken. Han er tilfreds med at Økokrim konkluderer på samme måte som en juridisk betekning fra Kvale sendt til Økokrim før jul.

- I den fremgår det klart at Hallgeir Storvik ikke har hatt noe som helst med straffbare forhold å gjøre. Dette har også vært Yaras syn. Det er derfor godt for ham at Økokrims konklusjoner offentliggjøres idag kl 12, skriver Nicolay Skarning, Storviks forsvarer, i en sms til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.