Arbeidsmarkedet fortsetter i svak bedring i august.

I august var arbeidsledighetsraten i Norge på 2,9 prosent, som er lavere en ekspertforventningen om en ledighet på tre prosent, ifølge estimater fra TDN Finans.

- Trenden ser forsiktig nedadgående ut, og om noe er tallene litt på den sterke siden, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

 

Norges Bank venter at ledigheten skal stabilisere seg fremover.

Bygg og anlegg vinner frem
76.100 var registrert som helt ledige hos NAV i august, og justert for vanlige sesongvariasjoner økte ledigheten med 300 personer i august.

- Det siste året har det vært nedgang i ledigheten blant bygge- og anleggsarbeidere, industriarbeidere og meglere og konsulenter. Dette viser at de yrkesgruppene som først ble hardest rammet av finanskrisen nå klarer seg bedre, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Antallet helt ledige samt de på tiltak sesongjustert var 88.668 personer, fra reviderte 88.951 personer måneden før. Det var ventet 89.017 ledige, ifølge TDN Finans.

Mennene vinner frem
Det er nå én prosent færre ledige menn enn for ett år siden, mens det er tre prosent flere ledige kvinner. Det er særlig blant de unge at utviklingen har vært forskjellig for menn og kvinner. For kvinner under 30 år har ledigheten økt med ti prosent, mens den har gått ned med to prosent for menn i samme aldersgruppe.

Hovedgrunnen er at ledigheten i privat sektor har falt, mens ledigheten i offentlig sektor har økt. Ledighetsveksten i offentlig sektor har vært sterkest innen akademiske yrker og innen helse, pleie og omsorg.

Det er færre ledige industriarbeidere, meglere og konsulenter, bygge- og anleggsarbeidere og kontorarbeidere enn for ett år siden, mens blant yrkesgrupper som for en stor del hører inn under offentlig sektor har det vært økning i ledigheten. Ledigheten har økt mest for akademikere og helse- og omsorgsarbeidere.

Oslo har den høyeste ledigheten i landet, med en ledighetsrate på fire prosent. Lavest var ledigheten i Oppland, som var på 2,2 prosent.

Les også:

Flere i arbeid

- Vi er fremdeles skeptiske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.