Flyselskapet Qatar Airways vil i motsetning til Norwegian ha norske kabinansatte i hopetall på langdistanseflygninger.

Nå ber Qatar Airways kvinnelige søkere stille til jobbintervju i knekorte skjørt, og lokker med skattefri lønn, skriver Dagens Næringsliv.

Mens kvinner bes møte til intervju i knekorte skjørt, må menn møte i formelt antrekk.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er kritisk.

– Annonsen er problematisk opp mot likestillingsloven fordi den forskjellsbehandler søkere på grunn av kjønn. Vi mener at den er i strid med loven, da det er ulike krav til antrekk for kvinner og menn, sier rådgiver Carl Fredrik Riise hos Likestillings- og diskrimineringsombudet. Han sier de kan ende opp med å kreve at teksten endres eller at annonsen stanses.

Spiser markedsandeler
Qatar Airways har fløyet mellom Oslo og Doha i vel to år og tar ifølge DN en stadig voksende andel av passasjerene på langdistanse fra Gardermoen.

Nå vil flyselskapet ha nordmenn i uniform, og rykker inn stillingsannonser for kabinpersonal og inviterer til informasjonsmøter i Oslo og Trondheim i starten av februar.

– Vi søker i Norge, men de kabinansatte blir tilbudt en kontrakt i Qatar. Der vil de få skattefri lønn og fri bolig i et eget ansattområde i Doha, sier Norden-sjef Günther Saurwein til Dagens Næringsliv.

I helgen skrev den svenske avisen Expressen om arbeidsforholdene i Qatar Airways. Tidligere ansatte fortalte om et strengt regime der de ikke kunne bevege seg fritt etter arbeidstid, og at selskapet satte strenge krav til privatlivet.

Blant annet ble det hevdet at ansatte som ble gravide, kunne miste jobben. Innholdet i arbeidskontraktene strider mot menneskerettighetene, mener blant annet den norske fagforeningen Parat.

Saurwein vil ikke kommentere dette, men trekker fram at de ansatte får reise jorden rundt.

Les hele saken på Ipad og i Dagens Næringsliv tirsdag.

Les også: Norwegian flyr i strupen på SAS


<b>Parat: - Sosial dumping i Norwegian</b>

SAS-sjef: - Vil myndighetene at vi skal flagge ut og si farvel til 4500 ansatte i Skandinavia?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.