Det er mange småsparere som den siste tiden har sett sparepengene sine synke i takt med nyhetene om børsfall, oljeprisfall og lave renter. De bør vende blikket en annen vei. Det mener administrerende direktør Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning og sjefstrategi Leif-Rune Rein i Nordea.

Ingen av dem vil røre strategien de har for investeringer som følge av den sterke uroen i markedene nå.

- Vi vil ikke gjøre noe overilt. Til tross for stor uro i Kina og fallende oljepris går jo ting gradvis bedre i realøkonomien både i USA og deler av Europa. Det er ingen grunn til panikk, sier Gulbrandsen. Han sier man må regne med perioder med uro som dette i markedene.

Sitt stille!
Gulbrandsen mener at de som har investert sparepenger i aksjemarkedet bare bør sitte helt stille. I alle fall om man har en lang tidshorisont.

- Har man 3-5 års tidshorisont på investeringen sin, så bør man velge et kombinasjonsfond med 50 prosent aksjer og 50 prosent renter. Hvis man har investert i fond med mye aksjer, bør man ha en lenger horisont enn det, sier han.

Gulbranden vil også gjerne nyansere panikken rundt fallet på børsene i KIna.

- Selv om aksjemarkedet i Kina har falt kraftig, har det bare falt til det nivået som det var mars i år, sier han. Gulbrandsen advarer småsparere om å gjøre noe overilt på grunnlag av alle spådommene som kommer fra mange hold nå.

- Det er vanskelig å si hva som skjer de første ukene eller månedene nå, sier han.

Anbefaler kombinasjonsfond
Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea sier som Gulbrandsen at private investorer - eller småsparere som de oftest er - bør holde seg til den strategien de har lagt.

- Særlig hvis de har rebalansering i den strategien. Det er ingen grunn til å enten selge alt, eller gå all -in fordi det er billig, sier han. Svært mange nordmenn har valgt å investere i kombinasjonsfond det siste året. I disse fondene - som inneholder en viss andel aksjer og en viss andel renter - foregår rebalanseringen automatisk. Det vil si at andelen aksjer og renter holdes konstant.

Rein sier det eneste Nordea har gjort for å møte den urolige situasjonen i verdens markeder er åendre strategien for investering i aksjer fra "overvekt" til "nøytral".  For en småsparer vil det si at man heller bør velge et kombinasjonsfond som har halvparten aksjer og halvparten renter, istedenfor et fond som har større andel aksjer enn renter.

- Det viktigste rådet er å stå ved strategien sin. Hvis du ikke klarer å stå gjennom svingninger. bør du ikke ha penger i aksjer. Hvis du skal bruke pengene til å kjøpe bolig om 3-6 måneder, har du gjort noe feil hvis du har investert i aksjemarkedet, sier Rein.

 

Les også:

  Gigant-tap for Røkke

  Her ble det kun solgt 16 nye boliger i sommer

  DN Direkte: Uro i markedene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.