I oktober 2001 viste Steve Jobs frem Apples Ipod, og det ble starten på en ny vår for selskapet. Det ble vendepunktet på en reise som skulle ta dem fra konkursens rand til å bli verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

Siden har det kommet nye grener på Ipod-stammen, som Ipod Touch, Ipod nano og Ipod Shuffle. Men etter den siste lanseringen av Apple Iphone og Appel Watch denne uken, er Ipod Classic borte fra Apples butikker. Produktet finnes fremdeles i en del andre norske nettbutikker, men ikke i Apple sin.

Hjulet som kom i gang

Ipod Classic var etterkommeren av den originale Ipoden, med reikelig med lagringsplass, 160 GB mot slutten, og det klassiske hjulet til å navigere med.

De siste årene var det imidlertid andre former som ble mer populære, og ny teknologi har også tatt over rampelyset. Mens Ipod Classic hadde sin styrke i å kunne lagre store mengder musikk, blir strømmingstjenester stadig mer populære, og enhver smarttelefon kan nå spille av musikk.

Ifølge Cnet ligger Ipod-divisjonen til Apple i år under halvparten av salget de hadde i fjor.

Steve Jobs skuer utover massene mens en reklame for Ipod spilles av under Macworld i 2004.
Steve Jobs skuer utover massene mens en reklame for Ipod spilles av under Macworld i 2004. (Foto: REUTERS)
 

 

Langt nede

Apples absolutte bunnpunkt ble nådd noen år før Ipod kom på markedet.  I 1997 ble Dells toppsjef Michael Dell spurt om hva han ville gjort hvis han hadde vært i Steve Jobs sko. Dell svarte at han ville lagt ned selskapet og gitt pengene tilbake til aksjonærene. 

Jobs var da nettopp komme tilbake til selskapet.

Apple var den gangen en produsent av pc-er. Med Ipod fikk de et nytt bein å stå på, og dette var trolig nødvendig for den videre utviklingen mot Iphone, Ipad og nå Apple Watch.

I det siste har det vært Dell som har hatt problemer med sin forretningsmodell, og Michael Dell selv som har gått tilbake for å snu retningen for sitt gamle selskap. Han har siden hevdet at han ble misforstått da han gjorde narr av Apple i 1997.

Les også:

- Større skjerm! Aaaaaahaha! Eh... vent litt...

Slik føles Iphone 6

Apple lanserer betalingsløsning

Ønskelisten for Iphone 6  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.