Oslo: I Fyllingsdalen i Bergen er det en kort spasertur fra Frende til Trygs norske hovedkvarter. Trygs virksomhet er basert på Vesta Forsikring, som Tryg kjøpte i 1999.

Bjørn Thømt jobbet i 23 år hos Vesta, senere Tryg, og endte i konsernledelsen i Norge og Danmark.

En januardag for ti år siden måtte han gå på dagen. For første gang omtaler han avskjeden som endte med at han startet et nytt forsikringsselskap.

– Jeg ble for sterk for en mektig kvinne, sier Thømt.

Kvinnen Thømt snakker om, er Stine Bosse, Trygs tidligere konsernsjef og én av de mektigste personene i dansk næringsliv i en årrekke. Bosse skal ha tatt Thømt inn på kontoret etter et konsernledermøte i København og gitt ham en oppsigelse i hånden. Beskjeden fra Bosse var at konsernledelsen skulle kuttes fra seks til fem personer.

– Jeg fikk ingen god forklaring eller forvarsel utover det, sier Thømt.

– Hvordan reagerte du på beskjeden?

– Da tenkte jeg bare at det var å komme seg hjem og rydde kontoret. I dag tenker jeg at situasjonen var dårlig regissert, sier han.

En biografi om Stine Bosse, «Det handler om å tørre» (2013), omtaler oppsigelsen av Thømt. Etter oppkjøpet av Vesta hadde Bosse problemer med å smelte Tryg og Vesta sammen til ett selskap. I boken blir Thømt omtalt som «Mr. Vesta», og han ville opprettholde selskapets posisjon i Norge, ikke tenke dansk. Maktkampen endte med at Bosse fikk nok og Thømt måtte bort.

– Jeg tror den fremstillingen er riktig. Jeg hadde en høy stjerne i den norske virksomheten og det ble rabalder da jeg dro. Det var vemodig å slutte, sier Thømt.

Tidlig i 2005 satt daværende administrerende direktør i Fana Sparebank, Nils Martin Axe, på flyet og leste om oppsigelsen av Thømt. Han hadde en tid planlagt det nye forsikringsselskapet. «Vi har ideen, og nå har vi også mannen,» skal Axe ha sagt.

– Han var et førstevalg. Thømt hadde ett års karantene, men deretter fikk vi ham på laget, sier Axe i dag.

I 2005 startet samtalene mellom Fana Sparebank, Sparebanken Vest, Sparebanken Øst og Helgeland Sparebank, om å etablere Frende Forsikring. I april 2007 ble planene kjent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Lover billigere forsikring

 

Nok en Vesta-direktør måtte gå   (2005)

Frykt i Vesta   (2005)