Butikkene bugner av klokker og utstyr som måler aktivitet og puls. Omsetningstall fra Elektronikkbransjen vitner om at nordmenn er hektet.

Men pulsmåling i seg selv er neppe egnet til å øke selve motivasjonen for aktivitet, tror forsker Bjarne Martens Nes ved K. G. Jebsen – Senter for hjertetrening på NTNU.

– Det er for dem som ønsker å styre intensiteten på treningen, mener han.

Sammen med forsker Javaid Nauman og resten av CERG-gruppen har han utviklet en helt ny algoritme for helse og aktivitet, kalt «PAI» – Personal Activity Intelligence eller «personlig aktivitetsintelligens».

– Tanken med PAI er å samle viktig informasjon om aktivitetsnivået i et enkelt måltall som er lett å forholde seg til, og som er gjennomførbart for alle, sier Nes.

Teller antall PAI

PAI skal brukes sammen med et aktivitetsbånd som måler hjerteslagene dine kontinuerlig og som basert på hjertefrekvens og varighet i en aktivitet, gir deg uttelling for aktivitet i antall PAI.

– Målet er å få scoren opp til 100 PAI i løpet av en uke. Vi har påvist at dette er aktivitetsmengden som beskytter deg mot tidlig død som følge av hjertesykdommer, sier Nauman.

Selv om målet er det samme for alle, vil aktiviteten som kreves for å samle 100 PAI variere fra person til person.

En godt trent person vil eksempelvis få mindre uttelling for en time løping sammenlignet med en mindre trent person, alt annet like. Intensitet trumfer også varighet når det kommer til PAI-sanking.

– En kort spinningøkt med høy intensitet kan i prinsippet gi samme uttelling som en lengre fjelltur med moderat intensitet, avhengig av alder og fysiske utgangspunkt, forklarer Nes.

– Uansett hva slags type aktivitet du bedriver, vil pulsmåleren måle dette og registrere aktiviteten i PAI, sier Nauman.

Kjøpt av teknologikjempe

Det er det norske selskapet Beatstack as som har patentert og utviklet PAI. 1. februar ble trønderselskapet fusjonert inn i det kanadiske teknologiselskapet Mio Global som har sikret seg rettighetene til den nye appen.

Til høsten lanserer selskapet en aktivitetsklokke hvor den nye algoritmen tas i bruk for første gang. Andre produsenter som ønsker å integrere PAI i sine produkter, må kjøpe lisenser av Mio Global.

– Fordi NTNU er hovedaksjonær i Beatstack, vil en eventuell kommersiell suksess komme fremtidig forskning til gode, forklarer markedsansvarlig Lasse Berre i Beatstack as til DN.

Toppsjef Liz Dickinson i Mio Global har ståltro på at PAI blir den nye standarden for måling av fysisk aktivitet, skriver Adresseavisen.

– Fra nå av vil alle våre produkter være knyttet til PAI. Jeg tror PAI blir den nye standarden for å måle aktivitet. Adidas har allerede kjøpt seg inn på eiersiden i Mio, men PAI vil også bli tilgjengelig for andre selskaper gjennom lisenser. Jeg tror dette kan bli stort. Målet er at Mio Global skal femdoble omsetningen de neste fem årene, sier Dickinson til avisen.

Ifølge det kanadiske eksportkredittbyrået EDC utgjør eksport 95 prosent av Mio Globals totale omsetning, som i 2014 var på 14,8 millioner kanadiske dollar. EDC venter nær en dobling i inntektene til selskapet for 2015.

 

Les også: - Humoristisk at han kan si det i 2016


– Proteininntak i form av barer eller pulver er bortkastede penger

Syretesten dnPlus

 

Se DNtv:

Konserndirektør Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag:

Janne Log løper «Tour de finance» fra Frogner til Fornebu hver dag
Slik får konserndirektøren i Evry trent i tidsklemma. En mil om dagen klarer alle, smiler hun.
01:37
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.