Mens eurolederne puster lettet ut etter nok en nestenkatastrofe, frykter kypriotene for arbeidsplassene sine. Middelhavsøya kommer til å være preget av innstramminger, kutt og vonde omstillinger i flere år.

Dagene etter at Kypros ble enig med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om en redningspakke på 10 milliarder euro til landets skakkjørte bankvesen, har landet vært preget av demonstrasjoner.

Flere tusen bankansatte mister trolig jobben når det kypriotiske banksystemet skal overhales, og tirsdag protesterte flere ved Bank of Cyprus' hovedkontor i Nikosia.

– Vi vet ikke om banken stenger og om vi har en jobb. Vi må demonstrere for å vise at vi ikke ønsker at andre skal bestemme over livene våre. De ønsker å ta alle pengene fra oss, sier bankansatte Andreas Costa til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Serbiske penger ble hvitvasket på Kypros

Slutten
– Banken drives mot nedleggelse. Dette er slutten. Jobbene våre, rettighetene våre, velferdstilbud forsvinner, og Kypros blir ødelagt, sier Dimos Dimosthenous, som også jobber i bank, til Reuters.

Samtidig møtte flere tusen studenter opp ved nasjonalforsamlingen for å vise sin frustrasjon tirsdag.

– De har akkurat fjernet drømmen vår, alt vi har jobbet for, alt vi har oppnådd, det foreldrene våre har oppnådd, sier en av dem.

Kontroll
Både banker og nettbanker har vært stengt i godt over en uke. Det har gitt lange køer foran minibankene, mens stadig flere butikker og restauranter har måttet si nei til kortbetalinger.

Uten muligheter for å overføre penger og betale leverandører har det skapt en svært presset situasjon for næringslivet på øya. Sentralbanksjef Panicos Demetriades sier myndighetene jobber på spreng for å få åpnet bankene torsdag.

Åpningen er blitt forsinket fordi kypriotiske myndigheter nå innfører kapitalkontroll for å hindre at store summer forsvinner ut av landet.

– Bankene skal åpne torsdag. Vi ser på hvordan vi best kan begrense faren for at store summer forsvinner uten å ilegge økonomien, forretningslivet og individer vanskelige betingelser, sier finansminister Michalis Sarris til kypriotisk fjernsyn.

Les også: Bankene på Kypros fortsatt stengt

Betingelser
For å innfri betingelsene for kriselånet fra EU og IMF skal Kypros' bankvesen nå gjennom en omfattende og smertefull omstrukturering.

Det gir først og fremst store konsekvenser for de to største bankene Men den kypriotiske økonomien ventes å krympe minst 10 prosent i år, og da rammes det meste av næringslivet.

– Poenget med redningspakken var å krympe bankvesenet, men de har ødelagt hele økonomien, sier interiørdesigneren Elena Antoniou til avisen Financial Times etter å ha måttet si opp sine ansatte.

– Det skremmende er forvirringen. Ingen vet noen ting.

Les også:
Nekter banksjefen å gå av

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.