- Oppmerksomheten blir nok en gang rettet mot gjeldsproblemene i eurosonen, denne gangen med bekymring rundt budsjett-tilstanden i Portugal og Irland, skriver valutaanalytiker Karl Olsson i morgenrapporten fra SEB tirsdag.

Investorene fortsetter å kreve stadig høyere betaling for å låne ut penger til portugisiske og irske myndigheter.

Har ikke søkt om hjelp
Under sitt besøk i Dubling mandag opplyste EUs økonomikommisær Olli Rehn at Irland ikke har søkt om midlert fra EU og IMFs nødhjelpsprogram som ble opprettet i vår.

Irland sliter imidlertid med å overbevise investorene om at nasjonen ikke kommer til å havne i problemer, på grunn av de enorme utgiftene den har med å redde Anglo Irish Bank Corp.

I år utgjør det irske budsjettunderskuddet 12 prosent av brutto nasjonalprodukt. Tar man med kostnadene for redningen av irske banker, stiger underskuddet til 35 prosent av BNP. Irland har som mål å redusere budsjettunderskuddet til tre prosent av BNP, som er grensen for eurolandene, innen 2014.

Les mer: - Noe må skje

I rentemarkedet stiger renten på irske statsobligasjoner med ti års løpetid til 7,88 prosent tirsdag. Renten på tilsvarende tyske obligasjoner faller i dag til 2,36 prosent. Forskjellen er dermed på 5,52 prosentpoeng.

I markedet for kredittforsikring har premiene for de såkalte PIG-landene (Portugal, Irland og Hellas) steget markert de siste ukene.

Venter svakere euro
Ny oppmerksomhet rundt statsgjelden i eurosonen har ført til at euroen har svekket seg mot amerikanske dollar de siste dagene.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets tror den felleseuropeiske valutaen vil svekkes ytterligere i tiden som kommer.

- Euroen har vært en av vinnerne i valutamarkedet siden sommeren. Vi tror imidlertid ikke utviklingen vil vare ved og venter en svakere europeisk valuta fremover, skriver Viland i et analysenotat tirsdag.

- Vi tror markedet i større grad vil rette oppmerksomheten mot relative vekstforskjeller. Vi ser også potensial for økt fokus på gjeldsproblemene i perifere euroland. En slik utvikling vil være negativt for euroen, skriver Viland i notatet.

I dag handles en euro til rundt 1,39 dollar. Viland tror valutaen vil svekkes til rundt 1,20 mot dollar om et år.

Handler gull
I finansmarkedene har den nye uroen ført til at investorene nå leter etter aktivaklasser som kan gi beskyttelse mot gjeldsproblemer. Mandag steg prisen på gull til en ny intradagrekord på 1.408,70 dollar per troy unse.

Les mer: Gullprisen passerer "magisk" grense

- Det siste løftet over 1400-dollarsgrensen kom etter at PIIG-landenes lånekostnader begynte å stige kraftig igjen. Sist uke nådde spreaden mellom irske og tyske obligasjoner en ny rekord, og i dag har det samme skjedd med portugisiske obligasjoner, skriver sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking i en fersk oppdatering.

Schieldrop mener imidlertid at den viktigste driveren til den siste tidens oppgang i gullprisen er de kvantitative lettelsene fra den amerikanske sentralbanken.

Les mer: Derfor skal gullprisene fortsette videre oppover (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.