Idag brøt den mest handlede gullkontrakten – desember 2010 - gjennom 1400-dollarsgrensen, kun en drøy måned etter at en troy unse passerte 1300 dollar.

Gullet hadde en midlertidig dipp, og bunnet ut på 1315,60 dollar i oktober, da dollaren flatet ut og steg på nytt.

Men etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve sist uke avslørte innholdet i sin nye pakke for å stimulere den amerikanske økonomien satte gullrallyet igang på nytt.

- Det siste løftet over 1400-dollarsgrensen kom etter at PIIG-landenes lånekostnader begynte å stige kraftig igjen. Sist uke nådde spreaden mellom irske og tyske obligasjoner en ny rekord, og i dag har det samme skjedd med portugisiske obligasjoner, skriver sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking i en fersk oppdatering.

Les mer her:
<b>Irland: - Noe må skje</b>
<b>Portugal får håndsrekning fra Kina </b>

- Men hoveddriveren bak det nye gullrallyet er QE2, skriver han.

Sentralbankens stimulansepakke har fått kallenavnet QE2 på Wall Street fordi dette er en ny runde med såkalte kvantitative lettelser (quantitative easing).

- Kan presse opp prisen
Frem til slutten av andre kvartal 2011 skal Federal Reserve kjøpe obligasjoner for rundt 900 milliarder dollar.

Dette inkluderer investeringer på nesten mot 300 milliarder dollar i obligasjoner koblet til det amerikanske boligmarkedet som sentralbanken kjøpte under finanskrisen.

Frem til slutten av andre kvartal 2011 planlegger Federal Reserve å kjøpe en mengde statsobligasjoner som tilsvarer det den amerikanske regjeringen skal utstede for å finansiere underskuddet sitt.

Derfor blir det nærmest ingen nettotilførsel av amerikanske statsobligasjoner i denne perioden.

Imidlertid skal Federal Reserve hovedsakelig kjøpe obligasjoner med inntil ti år løpetid, med en gjennomsnittlig varighet på fem-seks år, mens den amerikanske regjeringen vil utstede obligasjoner med mye lengre løpetid.

- Som en konsekvens vil land med handelsoverskudd, for eksempel Kina, som vanligvis plasserer en betydelig andel av sitt overskudd i amerikanske statsobligasjoner enten kunne bidra til å presse opp prisen på amerikanske statsobligasjoner eller de vil finne andre steder å investere sine overskuddsdollarer, skriver Schieldrop i SEBs markedsoppdatering.

- Styrker gull ytterligere
Et alternativ til obligasjoner er å investere i fremvoksende markeder, påpeker SEB.

- Imidlertid frykter disse økonomiene overoppheting og vil forsøke å begrense kapitalstrømmen gjennom avgifter eller skatter. Så hvor kommer disse kapitalstrømmene til å gå da? spør Schieldrop.

- Gull er absolutt et alternativ. Derfor forventer vi sterk støtte til gullmarkedet, slik at det kommer til å fortsette å nå nye høyder, i hvert fall til midten av neste år. Ettersom Federal Reserve har åpnet for ytterligere obligasjonskjøp er risikoen for et vedvarende dollarrally fremover liten, skriver han.

- Hvis kappløpet i den globale valutakrigen i tillegg fortsetter mot bunnen, vil det fyre oppunder mistilliten til valutaer, noe som ytterligere vil styrke gull, skriver han i markedsoppdateringen.

SEB Merchant Banking mener bildet av valutasituasjonen vil bli tydeligere etter G-20-møtet som holdes 11.-12. november.

Les også: Investorene strømmer til råvarer

<b>Valutakrig skal hindres når G20 møtes</b>

<b>- Aksjene skal ned 60 prosent </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.