Kriselånet til Irland ga bare kortvarig lettelse i finansmarkedet. Onsdagens kuttliste fra den irske regjeringen bidro heller ikke til å roe nervene. I markedet har frykten i tillegg spredd seg til Spania og Portugal, som har opplevd at også deres lånekostnader har gått i taket denne uken.

Investorene krever nå 8,95 prosent i årlig rente for å låne ut penger til Irland i ti år. Dette er høyere enn nivået før det ble klart at Irland får et kriselån fra EU og IMF og det høyeste rentenivået som er registrert siden euroen ble innført i 1999.

Renteoppgang
Renten på de irske statsobligasjonene med ti års løpetid har steget 17 basispunkter i løpet av dagens handel. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Oppgangen kommer etter at den britiske cle#229sentralen LHC Clearnet i dag hevet sikkerhetsravene for handel i irske statsobligasjoner for tredje gang denne måneden.

Til sammenligning må Tyskland, som regnes blant de mest solide betalerne, ut med en rente på 2,66 prosent for å låne penger i ti år. Prisen på forsikring mot mislighold av irsk statsgjeld stiger også.

- Likviditet har vært problemet i irske statsobligasjoner i omtrent en måned nå og sikkerhetskravene er bare nok en spiker i kisten. Den nye måten å vedde på risikopremiene i markedet er gjennom Portugal og Spania, sier rentestrateg Peter Chatwell i Credit Agricole til Bloomberg News.

- Komfortable
Rentene på spansk og portugisisk statsgjeld stiger også torsdag. Den spanske staten må ut med 5,18 prosent rente for å låne penger i markedet i ti år. Dette er en oppgang på 17 basispunkter fra onsdag.

Den spanske visefinansministeren Jose Manuel Campa sier onsdag at staten føler seg "komfortabel" med finansieringssiutasjonen for reste av året. Høyere inntekter enn ventet og et budsjettunderskudd som krymper gjør at myndighetene ikke tror det blir noe problem å hente penger i finansmarkedene.

Onsdag sa Spanias finansminister Elena Salgado at det er «absolutt ingen risiko» for at Spania må be om nødhjelp.

Størrelsen på spansk økonomi har imidlertid ført til frykt for at Eus krisefond på 750 milliarder euro kanskje ikke er stort nok til å redde alle nasjonene som har havnet i problemer. Spanias økonomi er nesten dobbelt så stor som de portugisiske, irske og greske økonomiene tilsammen.

Rådsmedlem Axel Weber i Den europeiske sentralbanken ECB forsikret onsdag om at krisefondet kan komme til å bli større.

- 750 milliarder euro burde være nok til å forsikre markedene. Hvis ikke, må det bli større, sa Weber i Paris onsdag.

- Tapt sak for Portugal
Tiårslån til den portugisiske staten gir nå en rente på 6,98 prosent, nær toppnivået på 7,03 prosent for to uker siden. Ifølge Bloomberg News har dessuten renten på portugals treårslån nå steget til over nivået på renten som EU krever på lån fra krisefondet.

For å låne fra krisefondet må en stat betale 350 basispunkter over treårs rentebytteavtalen for euro som er på rundt 1,8 prosent - totalt rundt 5,3 prosent. Renten på portugisiske treårsobligasjoner er torsdag på 5,5 prosent.

- For Portugal ser alle forsøk på å unngå å søke om hjelp ut til å være en tapt sak, skriver valutasjef Derek Halpenny i Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ i en oppdatering torsdag.

Les også:

Harald Magnus Andreassen: - Vannskillet går ved Spania

<b>Ny frykt for spansk kollaps</b>

<b>Smittefrykt drar rentene</b>

<b>Sliter med troverdigheten </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.