Råvarer banker aksjer for andre år på rad, skriver Dagens Næringsliv.

Den ledende råvareindeksen steg 20 prosent på verdensbasis i 2010, mot 9,1 prosent i verdens aksjeindeks og 5,3 prosent i den hyppigst brukte obligasjonsindeksen, viser duggferske tall innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg.

Og det er ikke lite enkelte sentrale råvarer har steget i pris de to siste årene, målt i dollar;

Olje +144,6 prosent, kobber +232,6 prosent, sink +102,4 prosent, nikkel +152,3 prosent, sukker +165,9 prosent, kaffe 119,0 prosent, mais 49,2 prosent, sølv 178,3 prosent og bomull +215,6 prosent.

Tallknusere venter videre vekst i 2011. Men forvalter Peter Warren frykter en kraftig korreksjon.

- Investorer driver prisen
- De råvarene som har steget mest, er der hvor lagrene har vært lavest. Det virker jo selvsagt, men det er mye snakk om at investorer driver denne prisoppgangen. Men det er det kraftige suget i fremvoksende markeder som driver prisene opp, sier Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i meglerhuset SEB Enskilda til DN.

For 2011 venter Schieldrop en videre prisoppgang for industrimetaller, som aluminium og kobber, og for edelmetaller, som gull, sølv og platina.

Verdens ledende investeringsbank, amerikanske Goldman Sachs, tror amerikanske forbrukere vil bidra til ny «boom» i råvaremarkedene i 2011, og spår en samlet oppgang i råvareindeksen på 18 prosent neste år.

Forvalter Peter Warren i investeringsbanken Warren i Oslo er av en annen oppfatning. Han frykter en korreksjon idet «alle» skal kjøpe råvarer.

- Det vil etter all sannsynlighet bli en brukbar korreksjon i råvaremarkedene i 2011. Mye av etterspørselsveksten skyldes finansielle investorer og ikke økt forbruk. Når «alle» skal eie råvarer, blir man mindre kritisk til hva man kjøper. Ikke alt kan forsvare prisingen. Jeg forventer større svinginger og en korreksjon på kanskje 20-25 prosent i løpet av året. Dette vil nok skremme mange, sier Warren til Dagens Næringsliv.

Les også: Råkjør i råvarer

Investorene strømmer til råvarer

- Kan trigge massiv panikk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.