DNB Eiendom tror boligprisene i Oslo kan komme til å stige mer i år enn i fjor dersom tendensen fra de to første månedene i år holder seg.

I fjor steg boligprisene i Oslo med 9,7 prosent.

- Vi har fortsatt tro på at vår prognose på tre prosent for landet står seg, men vi tror boligprisene i Oslo vil stige mer enn den prognosen vi hadde, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom, som idag la frem DNB Eiendoms forbrukerundersøkelse Eiendomspuls.

Les mer fra rapporten: Lynraske boligsalg i Oslo

- Ti prosent økning

Meglerkjedens prognose er at boligprisene i Oslo vil stige med fem prosent i år.

- Men det ville ikke overraske oss om boligprisene i Oslo stiger mer enn ifjor, da snakker vi om ti prosent økning, dersom tendensen fra de to første månedene holder seg, sier Halvorsen.

På landsbasis steg bruktboligprisene 3,1 prosent i januar, mens oppgangen var på 2,8 prosent i Oslo.

I løpet av årets to første måneder har Obos-prisene i Oslo steget hele 8,7 prosent, viser bruktboligtall som konsernet la frem tirsdag.

Eiendomsmeglerbransjens landsomfattende bruktboligstatistikk for februar legges frem torsdag klokken 11.

Les professor Hilde Bjørnlands kommentar:
Fallhøyde for boligprisene (DN+)

Tredelt marked

DNB Eiendom mener boligmarkedet i Norge vil utvikle seg svært forskjellig i de ulike geografiske områdene.

- Vi ser en tendens til at markedet i Norge har en tredeling. Du har Oslo på den ene siden som er et bra marked, det er mange kjøpere, men for få boliger. I Stavanger er det mange boliger ute, de ligger lenge og det er for få kjøpere. Resten av landet er det et normalt og sunt boligmarked, sier Halvorsen.

DNB Eiendom er heller ikke spesielt bekymret for at økende arbeidsledighet skal slå ut i boligmarkedet og viser til at ledigheten er på et lavt nivå, selv om den i enkelte deler av landet er stigende.

-På kort og mellomlang sikt ser ikke vi noen dramatikk i arbeidsledighetsutviklingen, men det er klart at på lengre sikt som kommer den til å stige i Norge, spørsmålet er hvor mye. Men så langt har ikke vi sett at det har påvirket boligmarkedet noe utover Stavanger-regionen, sier Terje Halvorsen.

 

Ubekymret befolkning

DNB viser også til en rekke forbrukermålinger som viser at folk flest ikke tror deres personlige økonomiske situasjon vil endre seg mye et år frem i tid.

-Det er ingen ting som uroer oss som driver med boligomsetning, basert på disse befolkningsforventningene, sier Halvorsen.

Han peker på at Sverige har langt høyere arbeidsledighet enn Norge som i desember hadde en arbeidsledighet på 4,5 prosent.

-Leilighetsprisene i Sverige steg med 14 prosent i fjor og eneboliger med 11 prosent, det til tross for at arbeidsledigheten i Sverige er syv prosent, sier Halvorsen. Han mener prisstigningen i Sverige primært er drevet av lav rente.

 

Les også
Nå er boligmarkedet så hett at folk ikke tør å selge  

Disse boligene har steget 8,7 prosent i år  

Christian Ringnes vil bygge ni leiligheter på «Oslofjordens beste strandeiendom»

 

DNtv: Knallhardt oppgjør i kompaktklassen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.