Dagens Næringsliv har fått være med åtte menn og en kvinne mens de sitter rundt et bord i Øvre Slottsgate i Oslo og diskuterer hvordan 463 milliarder kroner bør plasseres i en verden der renter og aksjer allerede har stupt i verdi.

De ni passer på pengesekken i DnB Nor Kapitalforvaltning, en av Norges aller største pengeforvaltere. De 463 milliarder kronene er pensjons-pengene til kundene i Vital og Skandia Liv, og sparepengene til fondskundene i DnB Nor.

Men først og fremst er investeringskomiteen samlet for å bli enige om hvilke råd de skal gi til kundene på seks måneders sikt.

Hvor er en trygg havn å putte penger? Er aksjer billigere enn statsobligasjoner? Hva med å låne pengene til en bank i stedet?

DnB Nors forvaltere frykter Børsen kan falle 25–30 prosent til, men velger likevel å gå for aksjer, ifølge DN.

Skrekkens tid
Sjefen i DnB Nor Kapitalforvaltning, Torkild Varran, har hatt mange skrekkgrafer å vise frem etter et kvartal der Oslo Børs har falt rundt 15 prosent og de globale indeksene omtrent like mye.

Politikernes rolle er et tilbakevendende tema når investeringskomiteen møtes.

- Hva kan politikerne gjøre? Er evnene der? Det kan være lite igjen i verktøykassen. Hva med fallet i råvarer? Er det noe i gjære?, spør Varran.

- Ryktene går om at kinesere har havnet i skvis. Kobberprisen har falt 20 prosent, sølv 40 prosent, på kort tid. Det er i alle fall ikke bevegelser som makroøkonomien kan få skylden for, sier Torje Gundersen, som har ansvar for allokering.

Enige om aksjer og obligasjoner
Forvalter Karl G. Høgtun (nordiske aksjer) trekker frem en tabell han har fått fra meglerhuset Enskilda.

– Ser vi på denne Enskilda-grafen med en hard landing kan Norden falle 15–30 prosent til. En mild resesjon er allerede priset inn, sier Høgtun.

Kollega Odd Einar Lillebostad følger opp med at hovedindeksen på Oslo Børs kan falle ytterligere 28 prosent, til 250 poeng. Han argumenterer med en oversikt som viser hvor mye selskapenes overskudd har falt under tidligere kriser.

Etter to timer er forvalterne likevel enige om at man bør eie mest aksjer og kredittobligasjoner. Aller helst i Norge, Norden eller Europa. Og Oslo Børs kan være 30 prosent underpriset.

– Jeg er ganske bekvem med dette. Vi er i alle fall temmelig sikre på både statsobligasjoner og aksjer. Så er vi enige i at verdi ikke nødvendigvis er den beste indikatoren for å finne ut hva man skal kjøpe, sier Varran, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Rett utfor på Asia-børsene


Ukens viktigste tall



<b>Soros frykter total kollaps</b>

- Dette er bare seigpining



<b>Italia-kollaps kan bli alle krisers mor</b>

<b>- Analytikere sier alltid at alt ordner seg</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.