- Vi lever i en tid der man lader mobiltelefonen og forventer at strømmen er der, sier energiekspert Howard Rogers.

Slik blir det ikke nødvendigvis i fremtiden, mener Rogers. Han mener for mange tar energitilgangen for gitt.

Rogers er leder for naturgass-programmet til tenketanken Oxford Institute for Energi Studies, og som har nær 30 års erf#229 fra det britiske oljeselskapet BP. Fredag var han blant foredragsholderne da norske og tyske oljetopper var samlet i regi av oljeselskapet Wintershall for å diskutere skifergassens voksende betydning i energimarkedene.

- Min sønn er femten og ikke særlig interessert i gass. Og når vi befinner oss i gassverden er det herlig komplisert, og vi finner det fascinerende, men vi kan ikke forvente at opinionen synes det samme. Kanskje er det vår feil at vi ikke har engasjert oss mer, sa Rogers under paneldebatten.

- Trenger mørklegginger
Bakteppet er at Storbritannia vil ha en energiforsyning kun basert på vind og gass ved utgangen av tiåret. Erf#229ene sålangt gir imidlertid grunn til bekymring, ifølge eksperten.

- Fordi ingen vet hvor mye det kommer til å blåse eller hvor mange timer i året som kreves av en ny gassturbin, og betalingsplanene ikke er klare, så er det ingen som investerer. Om ikke så lenge, tror jeg at vi kommer til å få noen mørklegginger i Storbritannia. Kanskje vi trenger noen mørklegginger slik at politikerne endelig kobler politikk med fysikk. Jeg ville ikke anbefalt det på grunn av de menneskelige konsekvensene, men noen ganger må ting læres i den fysiske verden, sa Rogers.

Gass skvises ut
I sitt innlegg forut for debatten var han rystet over energisituasjonen som Europa nå befinner seg i, og som Storbritannia er et bilde på.

- Hvordan i all verden kom vi frem til at de foretrukne energiforsyningskildene skal være solenergi, vind, kull og lignitt? Gass er ferd med å skvises ut av politiske hensyn, forsømmelse og jakten på den grønne drømmen uavhengig av hva det koster og om det er praktisk, sa Rogers.

Les også: <b>- Vår drøm risikerer å bli et mareritt</b>

Samtidig refset han bransjen for å ha sovet i timen.

- Jeg har vært på altfor mange europeiske gasskonferanser der alle i bransjen klager over hvilken knipe de er i. Dette reiser et svært ubehagelig spørsmål; hvor var den europeiske gassbransjen da den europeiske energipolitikken ble lagt på slutten av det forrige tiåret. Trodde de virkelig at den ville bli bestemt på basis av logikk og økonomisk fornuft, spurte Rogers retorisk.

Må handle
Resultatet er at vi har fått en kaotisk energipolitikk, som er mer og mer avhengig av svært kostbar fornybar energi, mener han.

- Det faktum at produksjonen er svært ustabil og krever fleksibelt fossilt brennstoff for å kompensere har vært en svært sen oppdagelse, og derfor kjemper man nå for å på plass omfattende tiltak for å øke kapasiteten i Storbritannia og andre steder, sa Rogers.

Dersom bransjen nå ikke handler, frykter han kaotiske tilstander.

- Om fem til ti år vil Europa oppdage at fornybar energi er for dyrt, at det skaper ustabil forsyning, og at effekten fra vindkraft til sjøs hurtig kan avta. Gassbransjen har evnen og kunnskapen til å unngå et slikt scenario, men de må finne sin stemme og gjøre seg selv hørt. Inntil europeerne aksepterer en langsiktig rolle for gass i energimiksen er det usannsynlig at de vil støtte skifergassutvikling på det europeiske kontinentet, sa Rogers.

Les også:
Derfor kan ikke Norge tape

<b>- Vår drøm risikerer å bli et mareritt</b>

Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.