- Jeg er redd det kan bli tynt med oljeprosjekter i første halvdel av neste tiår.

Det sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, til DN.no. Han presenterte torsdag bransjeorganisasjonens årlige konjunkturrapport.

Norsk olje og gass er kritisk til at Solberg-regjeringen vedtok ikke å foreta en konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

- Vi burde hatt nye prosjekter for å opprettholde aktiviteten, sier Martinsen.

Han synes det burde vært flere prosjekter som kan starte med produksjon fra 2020.

Bakgrunnen for Martinsens utspill er at han ser at oljenæringen kan opprettholde en relativt høy aktivitet frem til rundt 2020. Deretter kan Barentshavet bli et sentralt produksjonsområde. Problemet er at det kan oppstå et produksjonsvakuum mellom 2020 og til utbyggingen i Barentshavet er ferdigstilt rundt 2025, mener Martinsen.

- Vi kan se for oss at Barensthavet vil bli veldig viktig for oljenæringen fra og med siste halvdel av neste tiår, sier han.

Et demokratisk problem
Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk Olje og gass peker på at tre fjerdedeler av de som er valgt inn på Stortinget, kommer fra partier som har konsekvensutredning i sitt partiprogram.

- Det er et demokratisk problem et lite mindretall kan presse gjennom dette, sier Brækken til DN.no

Hun tror imidlertid ikke at siste ord er sagt i LoVeSe-saken.

- Vi regner at dette modnes i løpet av de kommende fire årene, og at vi får det til senere, sier hun.

LES OGSÅ: -Tilfeldigheter at det ikke er Statoil

Oljeskatt vekker oppsikt
Bransjeorganisasjonen er heller ikke fornøyd med at oljeskatten i neste års statsbudsjett ikke blir reversert av Solberg-regjeringen. Oljeskatten, som ble lansert av daværende statsminister Jens Stoltenberg og daværende finansminister Sigbjørn Johnsen i mai i år, øker skattetrykket på oljeselskaper og letter trykket på fastlandsbedrifter. Ett av tiltakene var en reduksjon av friinntekten for investeringer fra 7,5 til 5,5 prosent.

Brækken peker på oljeskatten vekker oppsikt internasjonalt, og hun mener den rokker ved det internasjonale markedets syn på Norge som et sikkert investeringsland..

- Denne endringen kom ut av det blå, og dette har skapt store bølger, både her i Norge og internasjonalt.

- Internasjonalt stiller man spørsmålstegn ved hva som skjer, og om dette betyr at Norge blir et mindre sikkert land å investere i. Oljeselskapene i Norge er bekymret for at dette går ut over tidskritiske og marginale prosjekter, sier hun.

LES OGSÅ: Milliardutbygging kan reverseres
Med tidskritisk mener hun de prosjektene som er avhengig av allerede eksisterende infrastruktur, en infrastruktur som stadig blir eldre.

- Oljeskatten går ut over viljen og særlig evnen til å få til økt utvinning. Dette er noe alle politiske partier ønsker, at man får ut mest mulig av eksisterende prosjekter, sier Brækken til DN.no.

Hun peker på Johan Castberg-funnet som eksempel på et område der Statoil har valgt å utsette utbyggingen.

Venter investeringsvekst
Norsk olje og gass venter investeringer på 224 milliarder kroner i olje- og gassvirksomheten i Norge i 2014, skriver TDN Finans.

Deretter ventes investeringene å holde seg rundt 200 milliarder kroner per år til og med 2018, viser Norsk olje og gass' konjunkturrapport 2013.

Til sammenligning er seneste investeringsanslaget fra Statistisk sentralbyrå for 2014 på 215 milliarder kroner.

Av de totale investeringene i 2014 ventes 34 milliarder brukt på leting, 70 milliarder på feltutbygging, 101 milliarder på felt i drift, 14 milliarder på rør og anlegg og fire milliarder kroner på fjerning av installasjoner.

Leteinvesteringene ventes å holde rundt 35 milliarder kroner i perioden 2014-2018, mens investeringene i feltutbygging anslås stige fra 70 milliarder kroner i 2014 til 100 milliarder kroner i 2017 og 98 milliarder kroner i 2018. Samtidig ventes investeringene i felt i drift falle fra 101 milliarder kroner i 2014 til 54 milliarder kroner i 2018.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.