Tidligere tyreleder og toppsjef i Goldman Sachs, og senatsmedlem og guvernør i New Jersey, Jon Corzine, frykter en ny amerikansk nedtur, skriver Dagens Næringsliv.

-Hovedproblemet i amerikansk økonomi er den enorme omfordelingen av formue og inntekt som har skjedd de siste 40 årene. Det har lagt grunnlaget for en stor gjeldsoppbygging. Vi har valgt å låne til forbruk i dag istedenfor til investeringer som kan legge grunnlaget for fremtidig avkastning. Min generasjon har trodd at gjeld var en god ting. Den er blitt oppmuntret av sentrale myndigheter blant annet gjennom lave renter på boliglån og store fradragsmuligheter for bedrifter, sier Jon Corzine til DN.

Neste år venter OECD at statsgjelden i USA vil bli rundt 100 prosent av bruttonasjonalproduktet (bnp), arbeidsledigheten er på 9,6 prosent og budsjettunderskuddet vil bli på rundt 11 til 12 prosent.

-Farlig spiral

Corzine mener tilstanden i amerikanske økonomi er bekymringsfull.

- Det er ganske galt. Det er ikke bærekraftig. Privat sektor vil få korreksjonen raskere. Der får du konkurser. Men det trengs politisk vilje og støtte i offentligheten for å få bukt med de offentlige ubalansene. Det er det ikke like lett å få på plass, sier Corzine, som imidlertid tror det vil komme flere kriser som til slutt vil presse frem den politiske viljen..

Corzine er redd USA er inne i en farlig spiral. Mangelen på langsiktige investeringer er i ferd med å ødelegge konkurranseevnen.

Den tidligere Goldman-toppen anslår nå sannsynligheten for en såkalt «double-dip», det vil si at veksten i amerikansk økonomi igjen blir negativ, til 20 prosent. Han tror uansett oppgangen blir svak, at arbeidsledigheten fortsatt vil være høy og at ulikhetene i inntektsutviklingen i USA vil fortsette. Det vil igjen bidra til å ytterligere forverre gjeldsproblemene.

Corzine forlot Goldman Sachs i 1999, i kjølvannet av en maktkamp med Hank Paulson som senere ble finansminister i USA.

Les også: - Stor fare for ny resesjon i USA

<b>- Dette blir K-A-O-S</b>

<b>- "Spooky" utvikling</b>

- USA kan gå konkurs innen 2020

Tror på dobbeldipp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.