Samsung Galaxy S4 er her. Den eneste telefonen som kan vise til en popularitet på nivå med Iphone. Den kan alt de andre kan, og en mengde ting konkurrentene ikke kan. Etter en ukes prøvekjøring er inntrykkene mange, og varierte.

Design
Samsung Galaxy S4 er nesten kliss lik S3. Og S3 vant ingen designpriser. Samsung har fått mye kritikk for sitt valg av glansede plastdeksler på S3 og S4. Rent teknisk har dekslene god evne til å beskytte elektronikken, men når man betaler over 5000 kroner for en telefon vil man gjerne har noe eksklusivt. S4 har verken skjønnhet, eksklusivitet eller en følelse av soliditet. Jeg synes det estetiske uttrykket til S4 er en fundamental skivebom, spesielt sammenlignet med konkurrentene Iphone 5, HTC One og Sony Xperia Z.

Til gjengjeld er telefonen utstyrt med det beste som finnes av skjermteknologi.

 

Multimedia
Samsung har gitt S4 et skikkelig kamera, som både holder høy kvalitet og er underholdende å leke med. Bildene er på hele 13 megapiksler, og det er kommet til en del nye funksjoner.

S4 kan fjerne objekter i bilder, sette sammen bilder, lage animasjoner av stillbilder, bruke front- og bakkamera samtidig og legge på morsomme filtre. Alt dette kommer av overfloden av ytelse som ligger i telefonen. Det er faktisk veldig enkelt å bruke kameraet også, selv om det er mye å velge blant.

Men hovedsakelig tar telefonen gode bilder i de fleste situasjoner. Ikke vanvittig gode, men på høyde med de beste kameratelefonene.

En funksjon som få andre har er muligheten til å justere lyden i samtaler. Her lar Samsung deg velge mellom ulike filtreringsmetoder for å gjøre samtalene best mulig. De fleste bruker bare ett filter for støyreduksjon, men Samsung lar deg velge det som passer deg.

 

Ytelse
Galaxy S4 skal lages i to versjoner. En har firekjerners prosessor på 1,9 GHz. Den andre har en åttekjerners prosessor. Testenheten vår har fire kjerner. I våre ytelsesmålinger ligger S4 på høyde med de beste, men utmerker seg ikke som vesentlig kraftigere enn andre. Uansett er kraften i denne versjonen mer enn nok til alt man kan bruke en telefon til i dag.

Batteriet varer lett en hel dag, og jeg opplever å ha mer kapasitet om kvelden enn med enkelte andre telefoner. Men kapasiteten er ikke god nok til to fulle dager med en del bruk.

Sensorer
Samsung handler mye om sensorer og innovasjoner innen maskinvare. S4 har rikelig av dette. Man kan skru av og på en mengde funksjoner som skal skreddersy den opplevelsen som passer akkurat deg.

Noen funksjoner har vært omtalt en del før. For eksempel automatisk rulling i sider basert på øyebevegelsene dine. Dette fungerer svært dårlig for meg. En annen funksjon er å rulle i sider ved å gestikulere foran telefonen i stedet for å trykke på skjermen. Dette fungerer i bil og om man har på hansker, så funksjonen er ikke helt ubrukelig.

Luftvisning er en funksjon som skal bringe opp en meny med alternativer om du holder fingeren over et punkt på skjermen uten å røre den. Jeg fant ingen matnyttig bruk for funksjonen, men det kan jo komme med tiden.

Oppsummert mener jeg ikke det er nok å velge denne telefonen basert på sensorene alene.

 

Brukeropplevelse
I likhet med HTC One har også Samsung lagt inn infrarød fjernkontroll med en egen app for programguide. Dette fungerer, også for norske kanalpakker, og kan være et ok supplement til andre fjernkontroller. Det er veldig brukervennlig å ta opp tv-guiden på telefonen og så kunne skifte kanal ved å trykke på det du vil se. Appen kan også brukes til å lage varslinger for kommende programmer. Basert på hva du har sett på kan den også anbefale programmer.

Den generelle brukeropplevelsen til Samsung er mindre unik og engasjerende enn hva Sony og HTC leverer. Det er ikke like mye polish på menyer, ikoner og funksjoner. Men det er langt fra dårlig heller.

Alle appene Samsung har inkludert er gjennomarbeidet og bra. Samsung har gjort seg flid med å lage små varslingsvinduer som både forklarer konsekvenser og kommer med tips. Ganske nyttig på en telefon som kan «alt».

E-post og kalender fungerer utmerket, og kan uten forbehold brukes av selv de mest krevende brukerne.

Konklusjon
Samsung Galaxy S4 har mye vi ikke har sett før, spesielt innenfor sensorbruk. Likevel føles den ikke særlig innovativ. Få av nyhetene har en vesentlig innvirkning på hvordan vi bruker telefonen i forhold til før.

Når også designen må tåle en del kritikk, er min konklusjon at Samsung Galaxy S4 er en veldig bra telefon, men den er lite engasjerende. For samme pris får du toppmodeller som er mye morsommere å bruke og er mye penere å se på.

Mitt råd er å se godt på konkurrentene før du velger smarttelefon i år.

Følg vår anmelder på Twitter:





Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: