I 2007 sto Oslo for over 22 prosent av landets verdiskaping (eksklusiv olje og gass). Regnet per sysselsatt var bruttonasjonalprodukt 20 prosent over landsgjennomsnittet i 2007. Dermed fremstår Oslo som det mest verdiskapende og produktive fylket. Men det er mange som bor i nabofylkene og arbeider i Oslo. Dermed er produktiviteten lavere enn det tallene viser. Og mange konsern har hovedkontor i Oslo, mens produksjonen finner sted andre plasser. Verdiskapingen i Oslo er avhengig av produksjon og verdiskaping i andre regioner. Samtidig gjenspeiler tallene et høyt utdanningsnivå og konsentrasjon i tjenesteytende sektor.

45 prosent av landets verdiskaping innen finans og en tredjedel av verdiskapingen innen forretningsmessig tjenesteyting foregår i Oslo. Oslo er dermed landets tyngdepunkt innen finansiell og forretningsmessig tjenesteyting. Med relativt høyt folketall og mange bedrifter, er Oslo stor innenfor mange næringer. Ti prosent av Oslos verdiskaping er innen industri, men det er nok til at Oslo er det tredje største industrifylket. Fergetrafikken bidrar til at Oslo er det største fylket for utenriks sjøfart, og Oslo topper også listen over verdiskaping innen kraftsektoren. Statsadministrasjon, viktige sykehus og universiteter fører til at offentlig for-valtning også er en stor næring i hovedstaden. Likevel utgjør denne næringen en klart mindre andel av samlet verdiskapning i Oslo enn i landet for øvrig, særlig gjelder det kommuneforvaltningen.

Oslo har i år som ifjor det største antallet gaseller. Nedgangen i gasellene er klart mindre enn landsgjennomsnittet og avstanden til Rogaland (som var nummer to på listen ifjor) har økt. Gaselle-bedriftene speiler den næringsmessige fordelingen av bnp-tallene, med hovedtyngden innenfor tjenesteyting. Antall nye aksjeselskaper stiger, også relativt til landsgjennomsnittet. Det lover godt for tilfanget av gasellebedrifter fremover.

Fylkesvinneren: Mistet jobben, erobret verden
Tabell:
Les også: Her får du restaurantfølelse uten å måtte spise
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.