I en gammel smie fra 1850-årene på Grønland i Oslo serveres det mat bare en gang i året. Den er til gjengjeld gratis. Smia er gjort om til bar og under den årlige juletrefesten første onsdagen i desember blir alle stamgjestene på Oslo Mekaniske Verksted gjort stas på. Dem er det mange av.

- Så langt har vi delt ut 200 tallerkener med pinnekjøtt, sier eier Rune Grytting, kun en halvtime etter at serveringen startet.

Kelner og kokk
Han har lang erf#229 med å servere mat. Grytting og Jon Ruud, som sammen eier og driver Oslo Mekaniske Verksted, traff hverandre som kelner og kokk på restauranten Kastanjen i Oslo. Ruud gikk i lære hos den prisbelønte kokken Lars Barmen, mens Grytting var kelner. Etterhvert gikk de over til Palace Grill, kom inn på eiersiden der og var instrumentale i å gjøre restauranten ved Solli Plass på Oslo vest til en av byens mest kjente spisesteder.

Seks år senere er de i ferd med å gjenta suksessen på Oslos østkant - men denne gangen uten mat. Baren har gått fra tre til 15 ansatte på tre år og har firedoblet omsetningen.

 

- Vi har blitt ganske massive ganske fort, sier Ruud.

Eierne mener at mye av grunnen til at baren er full daglig fra klokken fire på ettermiddagen til to på natten nettopp ligger i restaurantkonseptet.

- Vi er ramme på bordbestillinger. Vi står opp om morgenen og svarer på alle telefoner fra klokken ni. Noe av nøkkelen til suksessen ligger i at vi tenker som restauratører, sier Ruud.

Kokken og kelneren sier enkle grep som svært lav musikk, ingen forstyrrelser i form av karaoke- eller quizkvelder, samt mange, og gode, sofaer, stoler og bord skaper lojalitet. De har observert at de fleste barer, puber og utesteder i Oslo trapper opp arrangementene. De ønsker å gå motsatt vei.

- Vi er lei av at det hele tiden skjer noe på alle sjapper. Vi har ribbet det helt ned, sier Ruud.

Den gode, gamle praten
- Vi har sørget for mange sitteplasser og ønsker at folk skal finne tilbake til den gode, gamle praten. Folk kommer hit for å prate, diskutere, spille spill, lese, skrive og drikke, og blir gjerne sittende i timevis. Noen har med bærbar pc. De skal ikke bli overrasket eller forstyrret av noe. De føler seg hjemme hos oss, legger Grytten til.

Stedet blir nedringt av bokklubber, bedrifter, vennegjenger og andre grupper som bestiller bord lang tid i forveien. Mange blir sittende så lenge at de må ha mat. Men den må de ta med selv. Noen bestiller take-away og får det servert i sofaen mens andre går mer drastisk til verks.

- Vi har hatt gjester som har hatt med seg et helt lam, en grill, to-tre kokker og stått og fyrt opp på tunet her. Egentlig setter vi grensen på blåskjell. Vi pleier å høre med folk hva de skal ha, sier Ruud.

Grunnet ordningen er «Oslo Mek» også blitt byens kanskje billigste restaurant. Man slipper nemlig å betale 12 prosent moms på cateringmat.

- Vi vet ikke hvor mange som spekulerer i det at det er billigere å kjøpe catering og ta det med hit enn å bestille mat på en restaurant, sier Grytten.

Fra personalfest til melkeku
Eierne sier de er overrasket over suksessen, og at de ble frarådet å starte bar her da de fikk tilbudet i 2005. De ble kjent med stedet da de skulle arrangere en personalfest på Palace Grill. Da de forlot Palace Grill i 2005 ble de ringt opp av dem som drev Det Åpne Teater. Driverne av teateret ønsket å starte et utested knyttet til teateret. Det endte med at Grytten og Ruud startet driften. Teateret, som i dag kalles Dramatikkens hus, ligger i samme bygg, i lokalene til Oslo Elektriske Sveiseverksted. Det som i dag er baren var smia til sveiseverkstedet. Bygget, som da var en nedrent rønne delvis uten tak, ble okkupert av teaterentusiaster som Sossen Krohg på midten av 80-tallet.

- Det var skuespillernes blitzhus, i alle fall i begynnelsen, sier Ruud.

Historien ønsker de å ta vare på.

- Vi pynter slik at det står til de gamle lokalene. Vi renner ned loppemarkeder og finner møbler i containere. Vi er litt småhomsete og liker å pynte med hyggelige ting som passer inn. Vi skal være mer folkelige enn trendy. Det skal være en for alle - alle for en her, sier Ruud.

Fylkesvinneren: Mistet jobben, erobret verden
Tabell:
Analyse: Hovedstaden på topp
Les alt om gasellene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.