Odd Reitan fikk inspirasjon fra den tyske butikkjeden Aldi til å starte Rema 1000 i 1979. Etterhvert var det imidlertid Sam Walton og Walmart som ble Reitans store forbilder.

– Jeg er stolt av at Walmart, som driver med akkurat det samme som oss, er verdens største bedrift målt i omsetning, uavhengig av bransje. Varehandelen er representert med verdens største bedrift, og akkurat det skulle jeg ønske flere hadde vært klar over. Sam Walton har løftet varehandelens anseelse som en viktig og stor bransje.

Reitan finner mange likhetstrekk mellom seg selv og Sam Walton og mellom Rema 1000 og Walmart.

– Veldig mange ansatte eier aksjer i Walmart, og det ligner på vår filosofi om egeninteresse som vi praktiserer gjennom franchise og partnerskap. Tanken om at effektiv drift er eneste måte å sikre laveste priser, ligner også.

Man trenger ikke tjene spesielt mange ørene på hvert av produktene man selger, så lenge man selger millioner av varer hver dag

På et område har imidlertid Walton og Walmart gått lengre enn Reitan og Rema 1000.

– Da Walton tok med seg innkjøpere på turer var det regler om at det skulle bo minst fire personer på hvert rom, for å få kostnadene ned, og for å få det inn i bedriftskulturen. Vi har ikke gått like langt, men vi har til tider vært veldig opptatt av signaleffekten av å gjøre ting så effektivt og billig som mulig. Det vi kaller kuttisme er et eksempel på dette. Få mest mulig ut av minst mulig.

En annen likhet er at både Walton og Reitan er blitt så rike at det har skapt en viss mistenksomhet.

– Man trenger ikke tjene spesielt mange ørene på hvert av produktene man selger, så lenge man selger millioner av varer hver dag. Denne filosofien førte til at Walmart oppnådde astronomiske volumer i USA, og plutselig våknet Sam opp en dag og var USA’s rikeste mann. Han ble «mobbet» for dette, av akkurat samme grunn som andre i samme bransje, fordi folk ikke kunne skjønne at mannen kunne bygge så store verdier og samtidig selge varene så billig.

På et punkt tar imidlertid Reitan et visst forbehold. Oljefondet trakk seg ut av Walmart i 2006 med henvisning til en uakseptabel risiko for å bidra til grove eller systematiske brudd på menneskerettigheter og arbeidstagerrettigheter.

– Det er sikkert også mange minuser med Walmart, men jeg synes selskapet er et godt eksempel på hva det går an å drive det til.

Kathryn Baker: Jon S. von Tetzchner: - En stor familie
Tellef Thorleifsson: Seriegründer Geir Førre lykkes for andre gang
Hilde Midthjell: Svein Wilhelmsen dyrker trippel bunnlinje

<b>Tilbake til hovedsaken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.