Etter at hun var ferdig med å diskutere årets lønnsoppgjør med NHO-sjef Kristin Skogen Lund i ettermiddag, ville Gerd Kristiansen helst ikke snakke om sin egen årslønn på 1,6 millioner. Mens hun på Politisk kvarter i morges forsvarte seg med at timelønnen blir lav uten overtidsbetaling og at hun ikke følger arbeidsmiljøloven, skyver hun nå sekretariatet i LO foran seg. Men hun står fortsatt på at hennes lønn ikke kan sammenlignes med medlemmenes.  

- Hvorfor kan ikke lønnen din settes opp mot medlemmenes?

- Vi har ikke en flat lønnsstruktur i dette landet og jeg kan ikke tenke meg at noen mener det skal være det mellom meg og medlemmene. Jeg har kommentert LO-leders lønn i hele dag. Jeg skulle ha ønsket vi kunne konsentrert oss om å komme gjennom dette mellomoppgjøret istedenfor. Det er jo ikke med på å skape ro i våre rekker med slike utspill, sier Kristiansen til DN.

- Det er vel i så fall lønnen din sin feil. Synes du den er rimelig?

- Lønnen er det sekretariatet som fastsetter hvert år. Og jeg får den samme økningen som medlemmene ute får.

- Men ditt forsvar for den høye lønna høres helt likt det en «grådig» næringslivsleder har sagt?

-Jeg forhandler ikke min egen lønn.

- Hvorfor er det riktig at du tjener mer enn statsministeren?

- Jeg skal ikke stå her og forsvare lønnen jeg gikk til da jeg påtok meg vervet som LO-leder. Jeg har ingenting med min lønn å gjøre.

- Du har jo tidligere forsvart lønnen di med at du ikke får overtidsbetalt?

- Jeg er opptatt av at vi ikke skal ha for store lønnsforskjeller, men jeg tror hvis vi regner timelønnen til jobben som jeg gjør, vil du ikke komme like høyt som det du gjør når du både legger til styrehonorar og lønn.

- Du har en lav timelønn med andre ord?

- Det har ikke jeg sagt. Jeg har sagt at jeg tjener godt.

- Kan lønnen din være en belastning for LO når blant annet SVs finanspolitiske talsmann mener den er for høy?

- Jeg tror vi har diskutert lønna mi nok nå. Nå er det mye bedre at vi konsentrerer oss om lønnsoppgjøret og hvordan få en rimeligst mulig fordeling av de knappe midlene i år, sier Kristiansen.

For høy lønn

SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen, sier til DN at LO-lederens lønn burde bli bredere diskutert i fagbevegelsen.

- Lønnen til Gerd Kristiansen er for høy. Jeg har tidligere postulert at ingen i det offentlige bør tjene mer enn statsministeren. Ingen har mer ansvar enn henne og lønnen hennes bør derfor være veiledende i samfunnet. Noen vil kalle det naivt, men det mener jeg, sier Valen.

Han mener også fagbevegelsen er tjent med at lønnsforskjellene mellom lederne og medlemmene er så lave som mulig.

- Jeg tjener mye mindre enn LO-lederen som stortingsrepresentant, men mener jeg likevel er godt kompensert for alt arbeidet, ansvaret og ulempene med å være en offentlig person. Likevel praktiserer vi partiskatt i SV, der en del av lønnen tilfaller partiet. Tanken er at hvis jeg befinner meg nærmere vanlige folks betingelser, representerer jeg dem bedre, sier Valen.

- Og det mener du LO-lederen ikke gjør med den høye lønnen?

Jeg synes Kristiansen er en utmerket representant for folk flest, men fagbevegelsen er tjent med en debatt om lederlønningene, sier Valen.

Les også:

Pirater fikk først 20.000 i erstatning - så ble de dømt til fengsel

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.