Skjerpet regulering har fått banker verden over til å snurpe igjen pengesekken og gitt en eksplosiv økning i obligasjonsmarkedet. Aktiviteten har også gitt meglerhusene som har tilrettelagt lån fra private en sårt tiltrengt erstatning for lavere aktivitet i aksje- og transaksjonsmarkedene.

Men oppturen kan bli kortvarig.

Den amerikanske investeringskjempen BlackRock planlegger å lansere en handelsplattform i obligasjonsmarkedet i løpet av året som lar verdens største fondsforvaltere handle direkte med hverandre, og dermed gå utenom børsmarkedet og meglerhusene, skriver The Wall Street Journal.

I strupen på investeringsbankene
Dermed går selskapet rett i strupen på investeringsbankene som har sett obligasjonsmarkedet som en lukrativ pengekran i en tid der inntjeningen er nedadgående.

- Det kommer ikke til å kannibalisere Wall Street. Om det finnes besparelser tilgjengelig for klienter, ønsker vi å gi det til dem, sier toppsjefen for global trading i BlackRock, Richard Prager, til The Wall Street Journal.

Handelsplattformen kalt «Aladdin» vil bli drevet av den New York-baserte enheten BlackRock Solutions. Den vil tilby 46 kunder, inkludert flere statsfond, forsikringsselskaper og andre pengeforvaltere, mulighet til å handle selskapsobligasjoner, eiendomsobligasjoner og andre verdipapirer, ifølge selskapet.

I dialog med oljefondet
Statens pensjonfond Utland (NBIM) bekrefter overfor DN.no å være i dialog med BlackRock om mulig bruk av plattformen, som ennå ikke er lansert. De bruker idag flere plattformer for å handle på rentesiden, ifølge pressekontakt Bunny Nooryani i NBIM.

- Vi er generelt positive til denne typen plattform, som er en såkalt buy-to-buy plattform, fordi den gir oss muligheten til å handle direkte med andre investorer, sier hun til DN.no.

Mellomleddet forsvinner
BlackRock vil kun kreve en liten avgift for tjenesten som vil være mye lavere enn kommisjonen som tas på Wall Street. Enkelte transaksjoner vil effektiv fjerne behovet for meglerhus som lenge har fungert som mellomledd i kredittmarkedene, hevdes det.

Forvaltningskjempens ledelse har lenge kritisert måten meglerhusene på Wall Street holder et unaturlig stort prisgap mellom salgs- og kjøpsprisene på obligasjoner, og selskapet har derfor søkt å redusere kostnadene for sine kunder, ifølge WSJ.

BlackRocks forvaltningsvirksomet, med 3500 milliarder dollar under forvaltning, vil også bruke plattformen.

Til sammenligning er oljefondet, for øvrig en av BlackRocks hovedaksjonærer (se faktaboks), på rundt 3400 milliarder kroner.

Les også:
- Det er for mange bankfolk i verden
- I finansnæringen er halvparten ledige om fem år

Mot ny rekord i det amerikanske obligasjonsmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.