I 2010 kåret Financial Times Magazine henne til verdens 33. mektigste forretningskvinne. Året før hadde de vurdert henne helt oppe på 21. plass - og den mektigste i Skandinavia.

I dag - temmelig nøyakig ett år etter at Stine Bosse overraskenede trakk seg fra konsernsjefjobben i forsikringsselskapet Tryg for å konsentrere seg om et knippe styreverv - føler hun seg på mange måter mektigere enn noen gang.

- Med mindre bruk av energi føler jeg faktisk at jeg utretter mer nå, samtidig som jeg er tro mot mitt private liv. Det føles riktig godt, sier Stine Bosse (51) til DN.no.










- Karriere er mer enn jobb
I dag er hun i Oslo for å holde et innlegg under Årskonferansen til Handelshøyskolen BI. Tema: Karriere er noe mer en topplederposisjon.

- Karriere handler også om å stoppe opp, vurdere om det nå er på tide å gjøre noe annet i livet. Noe annet enn bare det på jobben, sier Bosse.

Det var akkurat det en av verdens mektigste - og travleste - kvinner tok seg tid til å gjøre en vinterdag i 2010. Helt bevisst.

- To ganger i året har jeg alltid spurt meg selv, meget dypt og inngående, om jeg holder på med det riktige. Første gang jeg var i tvil på svaret var i 2010, sier hun.

- Føles fantastisk
Ett år senere var det slutt på å stå opp klokken fem om morgenen hver dag, jobbe 80 timers uker og knapt ha tid til venner og familie.

- Nå føles det innimellom som jeg har masser av tid. Det kan ikke folk helt forstå, for jeg har da arbeid, sier hun - og sikter til åtte styreverv som legger beslag på omtrent en vanlig norsk arbeidsuke for normale folk.

- Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å jobbe 80 timer i uken i mange år. Når man da halverer arbeidsmengden... Det føles fantastisk. Jeg har tid til venninnene mine, til å ta en kopp kaffe om morgenen...

 

- Tenker du i dag at du skulle tatt beslutningen om å omprioritere karrieren din tidligere?

- Nei, dette var en beslutning som skulle modnes. Det var viktig for meg å forlate en arbeidsplass jeg hadde hatt i 23 år, på en måte som gjorde at de vesentlige tingene som skulle endres var på plass.

- Og helt ærlig, du lengter aldri tilbake?

- Nei, det er det positive, humrer Bosse, men legger kjapt til:

- Jeg kan savne enkeltpersoner, som man har vært kollega med og som også har blitt som kamerater. Men resten... nei, ikke jobben.

Som en skilsmisse
Stine Bosse har aldri vært noen big spender personlig - selv om hun sagtens kunne levd på stor fot om hun hadde ønsket det. I årene som konsernsjef i Tryg tjente hun rundt 10 millioner kroner i året - men beholdt en relativt nøktern livsstil.

- Ja, min energi drives ikke av penger. Jeg beskjeftiger meg med noe der man kan gjøre en forskjell, sier hun.

Om man bare ser på det rent lønnsmessige er forskjellen mellom det hun gjorde før og nå, omlag fem millioner kroner i året - rundt en halvvering. Men også halvparten så mye arbeid.

- Ja presist! Men det er fordi jeg begynte å tenke over hvordan jeg brukte mitt liv - og det er det jeg skal snakke om på BI.

- Hva om noen hører deg onsdag, blir inspirert, og sier opp den krevende lederjobben torsdag? Kanskje ikke å anbefale?

- Nei, dette er en stor beslutning man ikke bør ta i affekt! Det er som å gå ut av et ekteskap - man må tenke seg meget grundig om, sier Bosse.

Ring tilbake mandag...
Har man først bestemt seg, bør man være tro sitt valg, anbefaler Bosse. Det har ikke manglet tilbud om om nye toppjobber - men hun har avvist alle - bortsett fra styrevervene. Og der Bosse tidligere helt bevisst prioriterte jobben fremfor annet - er hun nå like bevisst på å prioritere privatlivet.

- Hver fredag, da henter jeg mine barnebarn, og er hele dagen med dem - gjerne helgen også. Det er fullstendig fett! Hvis noen ringer fredag, får de vite at vi snakkes mandag. Jeg har mine ting, der man må være veldig fast i fisken, ler hun.

Les også: Hun orket ikke livet som toppsjef


Ofrer millionlønn for lys idé


Norsk OL-mester ble toppstudent


- Du kan gå på en økonomisk smell



Slik blir du en lønnsvinner i kriseåret (2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.