Europeiske ledere graver et stadig dypere hull mens de forsøker å løse gjeldskrisen i eurosonen, mener eksperter. Helgens utenriksministermøte i Polen ga ingen klare svar.

De aller fleste analytikerne mener det ikke finnes håp om å redde Hellas fra konkurs. Men dersom europeiske ledere ikke snart tør si dette høyt, er faren at også andre land, som Italia og Spania, får store problemer, mener mange økonomer.

– De på andre områder splittede EU-lederne har samlet seg om å kritisere markedene, IMF og USAs finansminister Timothy Geithner – for at de er ærlige om omfanget av problemene i eurosonen, sier Sony Kapoor.

Han er leder for tenketanken Re-define.

Mindre gjeld totalt
Kapoor peker på at EUs strategi nå ser ut til å være å «ta livet av budbringeren», og at Unionen «er rammet av trangsynthet, smålighet og sommel».

– Dette lover ikke godt for EU-ledernes evne til å svare på den store og umiddelbare utfordringen som Italias ikke bærekraftige lånekostnader utgjør, sier han.

Selv om land som Italia, Irland og Hellas sliter med mye gjeld, velger Den europeiske sentralbankens president Jean-Claude Trichet å fokusere på at eurosonen har mindre total gjeld enn for eksempel USA og Japan.

Men så lenge hvert enkelt land utsteder sine egne gjeldsbrev, eller obligasjoner, hjelper det lite at den totale gjelden i eurosonen er under kontroll, påpeker kritikerne.

Ingen løsninger
Italia er eurosonens tredje største økonomi og har den siste tiden fått problemer med å låne penger til renter landet på sikt kan tåle.

Men EUs finansministre avsluttet sitt møte i Polen denne helgen uten noe gjennombrudd i kampen mot den økonomiske krisen. Det ble ikke tatt noen avgjørelse om den neste utbetalingen av krisehjelpen til Hellas, hvor regjeringen skulle samles til krisemøte søndag.

Striden om Finlands krav om garantier som betingelse for den finske delen av krisepakken, ble heller ikke løst.

Vivien Schmidt ved Boston-universitetet tror gjeldskrisen vil føre til at eurosonen «tar et stort steg» mot felles gjeldsbrev, såkalte euroobligasjoner, og en felles pengepolitikk. Men slike tiltak ligger uansett et godt stykke fram i tid.

Bankene neste?
Møtet i Polen ble holdt samtidig som gjeldskrisen ser ut til å kunne spre seg til det kommersielle bankmarkedet i økonomisk sterkere land.

To franske storbanker har allerede fått sin kredittverdighet nedjustert av ratingbyrået Moody's. Grunnen er at bankene har investert i greske statsobligasjoner.

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou valgte lørdag brått å avlyse en reise til USA for å kunne vende tilbake til hjemlandet og håndtere den økonomiske krisen. Han skulle deltatt på møter i FN og Det internasjonale pengefondet (IMF), men ombestemte seg da han var kommet så langt som til London.

Mangler dollar
Samtidig som bekymringen for de europeiske bankenes gjeld er blitt større, er det blitt vanskeligere for noen av dem å låne dollar.

Flere europeiske sentralbanker lovte derfor denne uken å stille mer dollar til rådighet.

Flere analytikere trekker nå paralleller mellom krisen i Europa og finanskrisen for noen år siden. Den hadde sammenheng med at en rekke store finansinstitusjoner i USA hadde kjøpt såkalte dårlige boliglån i store mengder.

Les også: - Euroen kan ikke overleve

Lite fremgang under EU-møte i Polen


USA ber EU ta grep om gjeldskrisen

Italia-kollaps kan bli alle krisers mor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.