I rettssaken mot bedrageritiltalte Liv Løberg er det blitt lagt frem flere positive attester fra hennes tidligere arbeidsgivere, til tross for at arbeidsgiverne i retten har gitt et annet og mer negativt inntrykk av hennes arbeidsinnsats.

Les også: <b>Flest norske cv-juksere</b>

Erstatningsansvarlig
Arbeidsrettsadvokat Cecilie Wille Søvik i Arntzen de Besche sier arbeidsgivere som gir uriktige referanser i visse tilfeller kan bli erstatningsansvarlig overfor ny arbeidsgiver dersom den lider økonomisk tap som følge av ansettelsen, skriver Dagens Næringsliv.

- Det er ingen rettspraksis på dette området. Jeg tror den pågående Løberg-saken er med på å tydeliggjøre og ansvarliggjøre at tidligere arbeidsgivere og andre referansepersoner må passe på hva de sier, fordi det kan medføre et mulig økonomisk ansvar senere, sier hun.

Søvik mener arbeidsgivere de siste årene har vært mer bevisst på hva slags attest og referanse man gir. Likevel er det er fortsatt mange som bør tenke seg om.

- Mange arbeidsgivere ønsker å love gode referanser og attest som en del av sluttpakken bare for å få en minnelig løsning, uten at det er grunnlag for disse gode referansene og advarslene. Men det advarer vi mot, sier hun.

- Ikke underslå informasjon
Søvik trekker frem et tenkt tilfelle hvor arbeidsgiver oppdager at en av de ansatte har begått underslag. Som et ledd i avslutningen av arbeidsforholdet, velger noen arbeidsgivere å forplikte seg til å omtale vedkommende i positive ordelag, og anbefale vedkommende til en ny stilling hos en ny arbeidsgiver.

- Dette bør man være veldig forsiktig med. Man kan gjerne si at man skal medvirke til attest og referanse, men man kan ikke underslå informasjon. Det kan gi erstatningsansvar senere.

Ønsker ikke si noe negativt
Professor i ledelsesfag ved NHH, William Brochs-Haukedal tror ubehaget ved å si noe negativt om noen, gjør at man i mange tilfeller forskjønner virkeligheten.

Lederundersøkelser NHH har gjort viser at folk flest – inkludert ledere – misliker sterkt å gi negative tilbakemeldinger.

- Det er dårlig gjort mot ny arbeidsgiver å ikke ta opp negative forhold i en referansesamtale. Hadde ansettelsesprosessene vært omgitt av mer formalia, ville man tenkt seg om når man ga tilbakemeldinger. Man må huske på at det er en dyr investering å foreta nye ansettelser, sier Haukdal.

Han tror at en mer formalisert prosess hvor det lages et sammendrag av referansesamtalen, som så godkjennes av den som var referanse, ville gjort at flere unngikk å si noe de kunne blitt tatt på senere.

Les også:
Løbergs papirer ble ikke sjekket

<b>Flest norske cv-juksere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.