Financial Times melder torsdag ettermiddag at greske politikere etter mange dager med utsettelser er enige om sparetiltak som skal sikre landet tilgang på 130 milliarder euro i fra EU og IMF.

- Det er enighet, sier en talsperson ved statsminister Lucas Papademas kontor til FT.

Meldingen blir også bekreftet av nyhetsbyrået Reuters torsdag ettermiddag. Sentralbanksjef Mario Draghi bekrefter på en pressekonferanse i forbindelse med rentemøtet i Den europeiske sentralbanken ECB torsdag at det foreligger en avtale mellom regjeringspartiene i Hellas.

Lang rekke utsettelser
Greske politikere har denne uken hatt store problemer med å komme frem til en endelig avtale. Møtene mellom regjeringspartiene er blitt utsatt en rekke ganger de siste dagene. Budsjettkuttene er imidlertid en forutsetning for å få på plass en låneavtale med den såkalte troikaen, som består av EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet IMF.

Hellas er helt avhengig av å få tilgang til første del av lånet på 130 milliarder euro for å kunne gjøre opp for 14,5 milliarder euro i gresk statsgjeld forfaller til betaling i midten av mars.

Nå vil trolig en endelig avtale mellom Hellas og troikaen kan godkjennes av finansministrene i eurosonen på et møte senere i dag. Også dette møtet er blitt utsatt etter at de greske regjeringspartiene ikke klarte å bli enige innen den opprinnelige tidsfristen mandag.

Budsjettkuttene er en av to forutsetninger som er satt for at troikaen vil utbetale kriselånet på 130 milliarder euro. I tillegg må en avtale med private kreditorer om frivillig ettergivelse av gresk statsgjeld være signert.



Dette er spareplanen


* Samlet kuttes utgiftene med 3 milliarder euro i 2012

* Minstelønnen kuttes med 20 prosent. Reell minstelønn er i dag 875 euro i måneden, men siden lønn utbetales 14 ganger i året er den offisielle minstelønnen 751 euro

* Minstelønnen fryses i tre år fremover

* Inngen offentlige lønnsøkninger før arbeidsledigheten går under 10 prosent. I dag er arbeidsledigheten 19 prosent.

* 15.000 stillinger i offentlig sektor kuttes innen utgangen av 2012. Innen 2016 skal 150.000 offentlige stillinger kuttes

* Offentlige pensjoner reduseres

* Hellas låner 130 milliarder av EU og IMF for å betjene statsgjelden på 350 milliarder euro

* Private långivere skriver ned verdien av greske statsobligasjoner for å redusere den samlede statsgjelden med 100 milliarder euro.

(Kilde: Ritzau Finans)

Kutter tre milliarder
Statsminister Lukas Papademos skal ved 6-tiden torsdag morgen ha kommet med krav om justeringer av budsjettmålene i 2014, ifølge FT.

Frustrasjonen har vært stor blant Hellas' kolleger i eurosonen over hvor lang tid forhandlingene om de dramatiske kuttene tar. Håpet var en avtale forrige helg.

Leder Antonis Samaras i sentrum-høyre-partiet Nytt Demokrati har ifølge FT nektet å akseptere ytterligere kutt i pensjonene og krevde isteden kutt i forsvarsbudsjett og hos andre departementer.

Budsjettavtalen innebærer utgiftskutt på 3,3 milliarder euro i år. Blant tiltakene de tre partilederne nå har klart å bli enige om, er et kutt på 22 prosent i minstelønnen.

Torsdag ble det lagt fram nye tall som viste at over en million grekere, 20 prosent av arbeidsstokken, var uten arbeid i november. Samtidig varslet fagforeningene en ny 48-timers streik fredag og lørdag.

Les også:

- Konkursen rykker nærmere

Merkel: Kan ikke godta at Hellas går konkurs

Frykten øker for Hellas-konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.