Industrikonglomeratet Orklas investeringsportefølje som er eksponert i blant andre Schibsted, Tomra og Kongsberg-gruppen kastet av seg 2,4 prosent i første halvår. Dette er bedre enn indekser selskapet liker å sammenligne seg med, men for mannen i gaten høres det neppe så imponerende ut.

Selv om man skal være forsiktig med å ta øyeblikksfoto av en langsiktig investeringsportefølje, kan man imidlertid spørre seg om det ikke er mulig for konsernet, med en investeringsportefølje på nær 10 milliarder kroner, å få bedre avkastning andre steder. Bank gir per i dag en høyere avkastning, og obligasjoner enda mer. Et annet alternativ er å investere i egen virksomhet. Det er vel få som betviler konsernets historiske evne til å generere avkastning over dagens aksjemarkedsavkastning.

Reduserer porteføljen
Og Orkla går for visse endringer. Konsernet har redusert sin investeringsportefølje med drøyt 2 milliarder kroner i årets seks første måneder. Dette er helt i tråd med tidligere uttalte ambisjoner, Ifølge konsernsjef Bjørn Wiggen i Orkla. Han utelukker ikke at det vil bli gjort ytterligere justeringer av porteføljen, men understreker at timingen må være riktig. Wiggen er fornøyd med utviklingen i første halvår.

- Vi ser jo for oss at vi vil bruke pengene i industriell virksomhet, innefor brands, sapa og andre områder som forhåpentligvis kan gi høyere avkastning, sier Wiggen til DN.no.

Vil omprioritere
Konsernsjefen forklarer at gevinsten fra nedsalget på drøyt 2 milliarder kroner som allerede har funnet sted vil bli benyttet til andre formål, utenfor investeringsområdet. Han sier også at nivået på investeringsområdet er "lagt til å være" omtrent på det nivået det er nå. Han utelukker imidlertid ikke endringer.

- Nivået vil være ting som vi løpende vurderer. Nå er det mere spørsmål om det er god timing på enkeltinvesteringene vi har, og ikke minst vil vi jobbe med å omprioritere porteføljen.

Orkla fokuserer nå på investeringer som gir mer makt og innflytelse.

- Så det vil bli nedsalg av en del finansielt orienterte poster hvor vi ikke har innflytelse til kanskje noe større engasjement steder hvor vi har innflytelse, sier Wiggen.

- Større avkastning gjennom virksomheten
Wiggen er også enig i at det flere områder innad i konsernet hvor muligheten for større avkastning enn det selskapet klarer å oppnå gjennom investeringsporteføljen finnes.

- Ja. Det svinger jo veldig selvsagt fra år til år, men vi har jo tro på at vi skal slå den generelle utviklingen på børsen i hvert fall med våre industrielle virksomheter, avslutter Wiggen.

Orklas investeringsportefølje hadde en markedsverdi på 9,5 milliarder kroner per utgangen av andre kvartal.

Største investeringer i verdi er i rekkefølge panteteknologiselskapet Tomra, sportutstyrsselskapet Amer Sports, luftfart- og forsvarsteknologiselskapet Kongsberg og helseforetaket Elekta B. Største investeringer målt i eierandel er telekomselskapet Network Norway, Tomra, Oslo Børs VPS Holding, Ekornes og Amer Sports.

Les også:
Orkla leverer som bestilt
Hagen tyngre inn i Orkla
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.