- Det er mye mer spennende når det skjer noe, når det er litt action.

Ottar Ertzeid driver Norges største meglerhus DNB Markets. Om tre uker åpner han landets største meglerbord i DNBs nye lokaler i Bjørvika. 270 ansatte skal sitte sammen på ett gulv.

- Vi har vært i London for å hente inspirasjon, og vi har også allerede hatt folk på besøk her som vil se hvordan vi har gjort det, sier han.

Hans 721 ansatte sto i tredje kvartal for 1,3 milliarder kroner av hele bankens resultat før skatt på 4,8 milliarder kroner, altså 27 prosent. Det betyr at hver enkelt av dem som jobber der dro inn nesten to millioner kroner på tre måneder.

Og slik har det vært i mange år nå. Toppsjef Rune Bjerke har for lenge siden etablert at han ikke er fornøyd dersom Markets ikke leverer minst én milliard på bunnlinjen i kvartalet.

- Tenker du mye på at dere bør nå milliarden hvert kvartal?

- Vi lever av transaksjoner, og er helt markedsavhengige. Det er vanskelig å lage prognoser på hvor man kommer til å lande, sier Ertzeid til DN.no.












Traurig i aksjer
Han lever i en hverdag der det å snu seg raskt rundt er suksessformelen. Når det nå har gått tregt i aksjemarkedet en stund har DNB giret opp satsningen på obligasjonslån. Også i markedet for høyrenteobligasjoner, også kalt high-yield, har DNB vokst seg store.

DNB er nå størst i antall transaksjoner i markedet for høyrenteobligasjoner, i volum er Pareto Securities litt større.

- Det går ganske traurig i aksjer, så da er det naturlig å vri ressursbruken over der det er muligheter. I øyeblikket er det større muligheter og større behov i obligasjonsmarkedet, sier han, og legger til:

- Andre ganger kan det være volatilt i valutamarkedet, og da må vi hjelpe kundene med sikring. Eller kanskje skjer det mye med lange renter, og bedriftene vil sikre seg der.

- Så det er markedet som bestemmer, ikke du?

- Jo. Det gjelder jo å prøve å se hvor mulighetene er, og hvordan kan de ivaretas best mulig i en steinhard konkurranse, sier han.

Mange snakker om krisen
Aksjemeglerne er ikke en døende rase . Tror megleryrket vil utryddes . 160 milliarder borte fra Børsen . Alle tre setningene er titler på DN.no-saker om aksjemarkedet den siste tiden.

Ertzeid velger å se annerledes på det:

- Mange snakker om krisen i melgerbransjen nå, men det gjelder jo egentlig bare for aksjer. Det er bare én av mange tjenester, sier han.

Han peker på at det har kommet mye strukturelle endringer i aksjemarkedet, blant annet mer elektronisk handel og mer høyfrekvenshandel som har skremt kundene. Samtidig har nye kapitalkrav ført til at det er ugunstig for tradisjonelt viktige spillere som livselskapene og pensjonsselskapen å eie aksjer.

- Vi er lavt nede i syklusen når det gjelder aksjer, og jeg tror at dette markedet vil komme tilbake. Rammebetingelsene kan man ikke gjøre noe med, men jeg tror likevel på bedring fra nåværende nivå, sier Ertzeid.

Les også: Supertall fra DNB (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.