Stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen i verden har fått investorene til å sky aksjer.

At volumene er lave på børser over hele verden er ingen hemmelighet, men de faktiske tallene viser at situasjonen er radikalt forandret bare det siste året.

I tredje kvartal ble det omsatt aksjer på Oslo Børs for 203 milliarder kroner, hele 157 milliarder kroner mindre enn i samme periode året før. Det tilsvarer at det hver dag er omsatt aksjer for over to milliarder kroner mindre i tredje kvartal i år enn ifjor.

Kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs sier at dette er en utvikling man har sett ved alle handelsplasser.

- Dette er et resultat av den usikkerheten man ser i markedet, man tenker kanskje at man ikke er helt ute av krisescenariet enda, sier Steine til DN.no.

1,3 milliarder forsvant fra gråmarkedet
Også i det norske gråmarkedet har omsetningen falt kraftig. I selskapene notert på OTC-listen (over the counter) ble det i I tredje kvartal omsatt aksjer for 504 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

I samme periode året før ble det omsatt aksjer for 1,8 milliarder kroner i disse selskapene. I tredje kvartal i år gjorde selskapene notert på listen emisjoner for totalt 1,04 milliarder kroner.

Over halvparten av omsetningen på OTC-listen var knyttet til selskaper i Fredriksen-sfæren. North Atlantic Drilling stod for over halvparten av omsetningen(274 millioner kroner), etterfulgt av Golar LNG, Frontline 2012 og Agrinos.

Det er Norges Fondsmeglerforbund som administrerer OTC-listen, og som offentliggjorde omsetningstallene onsdag.

Setter pengene andre steder
Samtidig som omsetningen i aksjer har falt kraftig, er interessen stor for andre plasseringer.

- Det kan se ut som en del velger andre plasseringer enn aksjer, på grunn av usikre markedsforhold, sier Steine til DN.no.

Obligasjonsmarkedet er hetere enn på lang tid. I tredje kvartal for mer i obligasjoner enn i hele fjor. Så langt i år er det utstedt obligasjonslån for 67,5 milliarder kroner, mens det i samme periode i 2011 ble utstedt lån for 41,3 milliarder kroner.

Les: <b>Det verste megleråret siden 2006</b>

Les også:

<b>- Fortsatt mulig å tjene penger i meglerbransjen</b>

<b>- De smarteste blir ikke lenger aksjemeglere</b>

<b>- Jeg ønsker at de dør ut</b>

<b>Finner milliarder når ingen andre gjør det</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.