Toppsjef Rune Bjerke i DNB kan notere seg et knallsterkt resultat i tredje kvartal.

- Vi er godt fornøyde med årets tredje kvartal. Vi har sterke resultater i alle forretningsområder. Vi opplever også en økning på over 80 prosent i andre driftsinntekter korrigert for basisswapper, mye takket være en positiv utvikling i finansmarkedene, sier han.

Kvartalstallene viser tydelig at DNB nå skor seg godt på lånekundene sine. For selv om renten i pengemarkedet ligger på sitt laveste nivå på tre år, er ikke DNB i nærheten av å kutte utlånsrenten.

Pengemarkedsrenten er den renten som bankene gir og tar for å gi lån til hverandre. Renten påvirker som regel hvor mye bankene krever i rente på ditt boliglån. Norske banker har ikke fulgt opp fallet i rentemarkedet med kutt i sine utlånsrenter, heller ikke DNB.

company:dnb

Siden tredje kvartal 2011 har rentemarginen på utlån til privatkunder og små og mellomstore bedrifter steget fra 1,46 prosent til 2,04 prosent, en økning på 0,58 prosentpoeng.

DNB har tidligere sagt til DN.no at ingen rentekutt er på blokken, blant annet fordi det er dyrere å drive bank:

- Prisen på penger er mye mer enn pengemarkedsrenten. Grunnen til at det er mindre sannsynlig med rentekutt nå enn er de enorme kapitalkravene som bankene har fått overlevert fra myndighetene. Vi skal bygge opp enormt mye egenkapital på kort tid, slik at prisen på penger ut til bedrifter og privatpersoner er dyrere nå enn den ellers ville vært, sa DNBs informasjonssjef Thomas Midteide til DN.no i slutten av september.

Les også: Lånekunder tjener null på renteras

Fra tredje kvartal ifjor har banken økt utlånene med 6,7 prosent, men fra andre til tredje kvartal i år var veksten bare på én prosent.

Solid økonomi
Bunnlinjen i DNB er langt bedre enn i samme kvartal året før, og er også langt bedre enn ventet. Resultat før skatt er på nær 4,8 milliarder kroner, rundt 600 millioner kroner bedre enn ifjor.

- Den solide norske økonomien bidrar til lave nedskrivninger. Vi opplever en reduksjon innen de fleste segmenter. Unntaket er shipping, hvor vi som ventet har en økning i nedskrivningene på grunn av et krevende marked, sier Bjerke.

Resultatet viste økte netto renteinntekter, lavere nedskrivninger og økt kapitaldekning sammenlignet med de siste kvartalene.

Selskapet er nå inne i en omfattende kuttperiode, og på kapitalmarkedsdagen i begynnelsen av september sa selskapet blant annet at:

  • Banken planlegger nå å kutte minst ti prosent av antall ansatte frem til 2015. Tilsammen må opptil 1500 ansatte regne med å miste jobbene sine.
  • Samtidig kutter selskapet kraftig i utbytteforventningene sine på mellomlang sikt fra 50 prosent til 25-50 prosent i 2012 til 2014. På lang sikt opprettholder banken imidlertid utbytteforventningene på 50 prosent.
  • Målet om avkastning på egenkapitalen kuttes nå til 12 prosent mot 2015. På forrige kapitalmarkedsdag lå dette målet på over 14 prosent mot 2012.

Les også:

DNB kutter over alt

Bjerke satser i brennhett marked

Frykter at DNB blåser opp boligboblen