Klokken tikker for USA. Nasjonen når gjeldstaket torsdag 17. oktober.

Vi har ikke tatt noen beslutning Eric Cantor, leder for flertallet i Huset

Samtidig advarer alt fra Verdensbanken til USAs største kreditor, Kina, om de alvorlige konsekvensene ved et mislighold.

Les også: - Kan få katastrofale konsekvenser

Alvorets time
Ledere i Senatet nærmet seg imidlertid mandag kveld en avtale som øyeblikkelig vil gjenåpne offentlig virksomhet og som gir en økning i gjeldstaket som i hvert fall gjør at USA vil kunne betjene sine forpliktelser til midten av februar neste år, ifølge Financial Times.

Les også: Fremskritt i budsjettsamtalene i USA

Samtidig skal avtalen inneholde en mekanisme som tvinger Kongressen til å gjennomføre mer langsiktige budsjettforhandlinger, med målsetning om å bli enige før 13. desember.

Leder av majoriteten i Senatet, demokraten Harry Reid, uttalte mandag at han var "svært optimistisk" til å få plass en avtalen "denne uken", mens minioritetsleder og republikaner Mitch McConnell delts Reids syn på at "vi får til et resultat som er akseptabelt" for begge sider, ifølge MarketWatch.

- Ikke smart
President Barack Obama er imidlertid kun forsiktig optimistisk.

Han uttalte mandag at det hadde vært "noe fremskritt" i Senatet, og at republikanerne anerkjenner at det "ikke er smart, ikke er bra for USAs befolkning å la USA misligholde".

Obama utsatte også et møte med partigruppene tirsdag for å gi republikanerne i Senatet, som møter klokken 11.00 Washington-tid, rom for å diskutere planen videre.

Huset avgjør
Et kompromiss må uansett vedtas også av Huset, der republikanerne har flertall, og siden godkjennes av Obama.

Handelsbanken Capital Markets påpeker derfor at ingenting er avgjort.

Majoritetsleder i Representanthuset, Eric Cantor (Rep) fortalte pressen i går at Republikanerne i Huset i dag vil holde møter for lukkede dører for å diskutere veien videre, ifølge meglerhuset.

"Vi har ikke tatt noen beslutning. Vi kommer til å møte med våre medlemmer i morgen tidlig og avgjøre hva som er den beste veien videre", uttalte Cantor mandag, ifølge Bloomberg.

Risikerer opprør
Møtet finner sted klokken 09.00 lokal tid i Washington.

"Boehner, som er Speaker i Representanthuset, har ikke uttalt seg offentlig om samtalene i Senatet. Gjennom den pågående konflikten har han blitt hardt presset, spesielt av høyrefløyen i eget parti. Han risikerer et opprør som kan true hans politiske posisjon dersom han forsøker å fremme et lovforslag som møter motstand hos det konservative grunnplanet i partiet", skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Les også: - USA kneblet av hvite menn over 45 år

Nordea Markets frykter også at Huset nok en gang kan velte en avtale.

"Selv om lederne i Senatet nå skulle komme til enighet, må avtalen fortsatt få støtte i Representantenes hus. Trolig vil avtalen få nok støtte hvis Speaker Boehner lar avtalen komme opp for avstemming. Representantenes hus kan likevel komme til å stemme over en annen avtale, eller forlange at forhandlingene med Obama fortsetter", heter det i morgenrapporten fra Nordea.

Ukjent innhold
En gruppe på tolv senatorer fra begge partier har jobbet med å bli enige om budsjettet og å løse gjeldstakdiskusjonen.

Partiene har vært uenige om å inkludere eller endre de automatiske budsjettkuttene i et kompromiss, der demokratene ønsker å redusere kuttene som starter neste år, men republikanerne er imot, ifølge MarketWatch.

Det er heller ikke kjent om republikanernes forslag om å utsette eller endre demokratenes helsereform, kjent som Obamacare, blir en del av pakken som ventes vedtatt av Senatet og deretter sendt til Huset for behandling innen onsdag.

Les også:
Alle boligtyper faller i pris

Hagen nekter å betale straffeskatt for yacht


Slik fikk hun Norges mest elskede blogg

DNO fortsetter oppturen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.