Stein Erik Hagen brukte familieselskapet Canica som mellomledd til å dekke sine private utgifter til luksusyachten på 141 fot, ifølge skattemyndigheten.

Canica er ilagt straffeskatt på rundt 18 millioner kroner da Skatt Øst mener Hagens selskap har handlet grovt uaktsomt eller forsettlig. .

Nå går selskapet til sak mot Skatt Øst og krever ligningsvedtaket opphevet, skriver Dagens Næringsliv.

Doblet prisen
Da Stein Erik Hagen underskrev kontrakten med det finske seilbåtverftet Baltic Yachts i mai 2000, pekte alle piler oppover, og prisanslaget for båten var 13 millioner euro, som tilsvarte 106 millioner kroner.

Noen uker senere ble bestillingskontrakten overført fra Hagen personlig til familieselskapet Canica.

Tre år senere var båten kraftig forsinket og prisen nesten doblet til rundt 205 millioner kroner. Årsaken var ifølge DN en rekke tilpasninger.

Det ble blant annet valgt en høyere kvalitet på utstyr ombord enn opprinnelig spesifisert. Båten var også forlenget med fire meter til 43 meter. Badstu var lagt inn, og det var designet et svært eksklusivt interiør i skinn og mahogni.

Solgte til Hagen og bokførte tap
I juni 2003 vedtok styret i Canica at båten skulle selges.

Samtidig fikk Hagen opsjon på å kjøpe båten fra Canica til markedspris. Da båten var klar i mai 2004, ble den i to takster verdsatt til 130 millioner kroner.

Etter å ha tatt ut et utbytte fra Canica på 230 millioner kroner til seg selv, betalte Hagen 130 millioner kroner tilbake til Canica for båten. Ved utgangen av året bokførte så Canica et tap på 81 millioner kroner som det krevde fradrag for i selvangivelsen for 2004.

I første omgang gikk selvangivelsen igjennom uten merknader. Men etter et bokettersyn i 2007 trodde ikke skattemyndigheten lenger på Hagens historie. Den mener overføringen til Canica ikke var reell,.

«Ved å benytte Canica som mellomledd, har Hagen i realiteten fått fradrag for sine utgifter ved at Canica har stått som eier av båten mens den var under bygging. Hagen har fått dekket sine private utgifter ved at disse er overført til Canica, som igjen har fått fradrag for disse. Skatteklagenemnda mener derfor det er illojalt mot skattelovgivningen at Hagen/Canica har fått en besparelse ved at ikke fradragsberettigede kostnader har kommet til fradrag fordi båten har gått via et mellomledd», heter det i det endelige vedtaket fra skatteklagenemnda fra november 2011.

Mener salget var reelt
Canicas prosessfullmektige, Vidar Strømme i advokatfirmaet Schjødt, sier til Dagens Næringsliv at både Canicas kjøp og salg av seilbåten fra og til Stein Erik Hagen var basert på rene kommersielle vurderinger.

Stein Erik Hagen sier i en knapp kommentar til DN at saken gjelder fradrag eller ikke for tap på seilbåten.

- Men jeg har ikke satt meg inn i saken. Jeg har holdt meg unna, sier Hagen til avisen.

Om tre uker møtes partene i Oslo tingrett, der det er satt av syv dager til saken.

Les også: Hagen lover ikke, å flytte formuen hjem



Hagens nye ferieperle endelig godkjent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.