Karl Munthe-Kaas (33) leder en av Norges raskest voksende gründerbedrifter, netthandelen Kolonial.

Selskapet har på litt over tre år gått fra null til 424 millioner kroner (eksklusiv moms) i omsetning.

Og gründerne har allerede begynt å innkassere litt av gevinsten.

Munthe-Kaas' holdingselskap, Alveng Holding, hadde i fjor finansinntekter på 8,2 millioner kroner. Pengene kommer fra salg av Kolonial-aksjer.

– Salget ble gjort i forbindelse med emisjonen vi gjorde i fjor. Vi tok inn 165 millioner kroner, men solgte i tillegg noen egne aksjer sekundært, sier Munthe-Kaas.

Munthe-Kaas eier fortsatt i overkant av 24.400 Kolonial-aksjer, som tilsvarer omkring 12 prosent av selskapet, ifølge DNs søketjeneste for Aksjonærregisteret.

Fjorårets emisjon, der fire av Norges mest pengesterke familier gikk inn i Kolonial, priset selskapet til 1,1 milliarder kroner.

De fire er Rasmussengruppen, Stenshangen Invest, Varner-familien og Astrups Pactum.

Taper penger

Kolonials vekst kommer foreløpig som et resultat av at man brenner mye penger for å vinne kunder

I 2015 gikk Kolonial med én krone i underskudd for hver tredje krone inn i kassen, det vil si et underskudd på 25 millioner kroner av en omsetning på 75 millioner.

Tallene for 2016 er ikke klarere ennå, men underskuddet fortsetter å vokse, ifølge Kolonial-sjefen.

Jobbet uten lønn

Munthe-Kaas er klar på at aksjesalget ikke handler om at man forsøker å minimere egen risiko i gründerprosjektet.

– Vi jobbet uten lønn det første året. Da er det ok for egen privatøkonomi og for familien at man kan ta ut en liten bit, sier han. 

Og forsetter:

– Cirka 95 prosent av formuen min ligger i selskapet. Det gjelder alle medgründerne. Vi er alle med i dette for det lange løp, sier han. 

Søk i aksjonærregisteret

DN har samlet all data fra registeret og laget et eget søkeverktøy hvor du kan søke i direkte og indirekte eierskap i norske aksjeselskaper.

Her kan du søke i Aksjonærregisteret(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.