Handelsbalansen mot utlandet viste et overskudd på 7,0 milliarder kroner i juni. Dette tilsvarer en nedgang på 57,5 prosent fra samme periode året før, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

Det er primært lavere inntekter fra olje- og gassektoren som trekker ned eksporten. Råoljeeksporten utgjorde 13,8 milliarder kroner og falt 28,3 prosent sammenlignet med juni i fjor. Tilbakegangen skyldes en kombinasjon av redusert eksportvolum og lavere priser. Planlagt vedlikehold dempet oljeproduksjonen i juni og eksportvolumet var på sitt laveste siden juni 2014

Det er også et betydelig fall i eksportverdien for naturgass som endte på 9,7 milliarder kroner. Dette er 35,5 prosent lavere enn juni i fjor. Den nakenforliggende årsak er lavere gasspriser, ifølge SSB.

Fiskevekst

Mens norsk sokkel trekker handelsbalansen ned mot samme periode i fjor, har lakseprisene sett en svært god utvikling det siste året. I juni var eksportinntektene fra laks 6,9 milliarder kroner, en økning på 23,1 prosent sammenlignet med juni i fjor. Dette til tross for at volumet er ned 16 prosent.

Oppgangen drives av utviklingen i lakseprisene hvor prisen på fersk hel laks har steget 60,0 prosent de siste tolv månedene. Den nådde 65 kroner kiloen i juni.

Nedgang for metaller

Størst fall var det i undergruppen varer av metaller. Der ble importverdien redusert med 45,7 prosent mot juni i fjor og endte på 2,4 milliarder kroner.

Nedgangen skyldes fjorårets innførsel av konstruksjoner til oljeplattformer som utgjorde 1,9 milliarder kroner. Utover dette ble importverdien i undergruppen raffinerte mineraloljeprodukter nærmere halvert fra juni i fjor til 980 millioner. Stor nedgang var det også i innførselsverdien av malmer og avfall av metaller som gikk ned 35,5 prosent til 1,3 milliarder.

Underskudd for fastland

Eksporten utgjorde 60,0 milliarder kroner, ned 14,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens importen utgjorde 53,0 milliarder kroner, en nedgang på 2,0 prosent på årsbasis. Fastlandseksport var 34,9 milliarder, ned 2,0 prosent fra samme periode i fjor.

Handelsbalansen for fastlandet viste et underskudd på -16,0 milliarder kroner, en oppgang på 7,4 prosent fra året før.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Asia i dag: Kina-tretthet har satt inn

Fant milliarder unndratt fra beskatning dnPlus  (DN+)

Skatt Vest krever 18,6 millioner kroner av Moods of Norway  

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.